Als er zoiets als een prijs voor het leukste platenlabel van het jaar zou zijn, dan zou het New Yorkse Sacred Bones daar dit jaar een uitstekende kandidaat voor zijn. Alles waar het label zich tegenaan bemoeit lijkt een mooie plaat op te leveren. Ze zitten achter de furieuze noise-rock van Pop.1280 en de sfeervolle New Romanticssound van Fresh & Only's-gitarist Wymond Miles. Ook The Men brengt er hun plaatjes uit en het uitstekende 'Open Your Heart' is misschien wel een van de leukste platen die dit jaar is uitgekomen.

The Men, die stonden hier dit jaar toch al eerder? Inderdaad, begin dit jaar stonden de New Yorkers al in de Grote Zaal, met het toen nog verse tweede album ‘Leave Home’ op zak en opvolger ‘Open Your Heart’ zo goed als af. Maar aangezien Sacred Bones het 'label in residence' op het supertoffe Incubate-festival is en The Men daarom toch in Nederland rondlopen, komen ze gewoon nog een keer. En gelukkig maar, want het is een van de leukste bands je momenteel kunt bekijken.

Over dat optreden eerder dit jaar -uw schrijver was daar tot zijn spijt niet bij- zou je kunnen zeggen dat de band er op het perfecte moment stond. Precies tussen twee albums in en op het punt om door te breken naar een wat groter publiek. ‘Leave Home’, een soort van muzikale fragmentatiebom, staat vol met hysterische garage, noise en psychedelica. Opvolger‘Open Your Heart’, dat slechts enkele maanden later wordt uitgebracht, blijkt een veel meer gestroomlijnde en wat minder hysterische plaat, met even zo goed heel opwindende, noisy gitaarrock.

Een recensent omschreef de band in een recensie als ‘Thurston Moore & The E Street Band’ en daar valt wel wat voor te zeggen ook. De band speelt gierende, noisy rock a la Dinosaur Jr. en wisselt dat op 'Open Your Heart' af met country-achtige ballades. De plaat legt, meer dan op hun eerdere werk, de nadruk op melodie en klinkt opvallend opgewekt. Dat laatste is misschien nog wel het grootste verschil met hun voorgaande werk. Waar de band op ‘Leave Home’ duister en beklemmend overkwam, hebben de nummers op ‘Open Your Heart’ iets euforisch, iets dat juicht van geluk en onder de dikke laag van gitaren dwarrelen plotseling mooie melodieën en heldere popsongs.

De gemene deler is wel hetzelfde gebleven. The Men ademt muzikaal avontuur uit al hun poriën. Het is alsof ze met alles dat ze opnemen steeds een ander aspect van de rockgeschiedenis willen belichten. Hardrock, psychedelica, noise en zelfs metal worden in een punkjasje gehesen en de band komt er moeiteloos mee weg. Het is een van de meest fascinerende bands van het moment en reken maar dat ondergetekende het optreden deze keer niet mist.

- Bart