Na een succesvolle vertoning van Nosferatu onder begeleiding van de nieuwe soundtrack van AutonomY, keren de filmmuzikanten terug naar Zienema. Deze keer met Ménilmontant, een stom drama uit 1926 van Russisch-Franse regisseur Dimiti Kirsanoff, waarin Nadia Sibirskaïa een knap staaltje acteerwerk neerzet als verweesde jonge vrouw die een liefdesinteresse deelt met haar zus, tegen de achtergrond van Parijse straten. Befaamde filmrecensente Pauline Kael omschreef het werk als haar favoriete film. Als voorproef draaien we eerst Brumes d’Automne, een melangolisch stukje visuele poëzie van Kirsanoff uit 1929 waarin Sibirskaïa wederom haar talent laat zien. 

Onder de naam AutonomY hebben vader en dochter Evert en Lesley Verbeek deze soundtrack gecomponeerd en geproduceerd. Door het mixen van elektronische muziek met oude samples ontstaat er een bijzonder samenspel van oud en nieuw, die het klassieke drama nieuw leven inblaast. Na afloop zal Lesley Verbeek aanschuiven in een Q&A om te vertellen over hun maakproces. 

De soundtrack is voor de vertoning al te horen in de podcast VPRO Nieuwe Filmmuziek Op 4 (vanaf 22 mei) en op VPRO Radio 4 (op 25 mei van 23.00 tot 00.00 uur). 

-Lucas