Natuurlijk denk je bij deze band direct aan het verhaal van El Duce, de zanger die door Courtney Love beschuldigd werd wegens moord op Kurt Cobain. We zullen nooit achter de waarheid komen daar El Duce het een goed idee vond een vrachttrein als slaapzak te gebruiken, hevig onder invloed.

Verder denk je aan hele primitieve heavy metal, gemengd met een stevige dosis redneck punk rock. Een mix van The Plasmatics, G.G. Allin, Antiseen, en een tot op het bot gestripte Motorhead. Refreinen die alleen mee te zingen zijn als je net zo’n beroerde timing hebt als de band zelf. Hun puberale en puur op schok gerichte vrouwonvriendelijke en seksistische teksten waarmee ze alleen weg komen omdat je de heren gewoon niet serieus kan nemen. De beulenkappen verbergen de tronies en maken de bandleden tot persiflages, stripboek heavy metal antihelden. Dronkaards met zatlaphumor. Bierbuiken, hangende spijkerbroeken met bouwvakkers decolletés, bier en tieten het maakt van de Mentors outlaws die je niet graag als je nieuwe buurman zou zien. Gelukkig komen ze hier niet wonen maar alleen maar spelen.

Vanaf het begin bij de band (opgericht in 1977 Seatle U.S.A.) en nog immer aan het ranzen zijn Sickie Wifebeater - gitaar, en Dr. Heathen Scum - Bas, nieuw is Mad Dog Duce - drum en zang. En met hun achtste full length “ Ducefixion” uit 2009 maakte de Mentors nog maar weer eens duidelijk al vele malen op sterven na dood te zijn geweest maar altijd klaar om nog wat extra olie op het vuur te gooien. Voer voor de ultra rechtse conservatieve moraalridders van Amerika en dus genodigden op menig talkshow waardoor showhost’s als Wally George en Jerry Springer een wit voetje kan halen bij kortzichtig publiek. De Mentors lenen zich graag als de stompzinnige perverselingen die ze zijn.

Blijf gerust weg als je een liefhebber bent van goede smaak en gevoelige dichtkunst. Blijf weg als je houd van gladde solo’s en gestructureerde composities, blijf weg als je een goede zanger wel kunt waarderen, als weloverwogen bewoordingen en politieke correctheid je ding zijn en blijf ook maar heel ver weg als je mooie mannen wil zien met sterallures.

De Mentors zijn wat ze zijn, ruig als schuurpapier, met de tact van Leatherface met de elegantie van een Duitse tank, als je ze verschrikkelijk vindt is het goed vind je het de coolste band in de wereld dan is dat ook okay.

Wokkel