Van rustig het weekend in gaan is vanavond geen sprake, er zal namelijk een heuse strijd in Vera losbarsten met de Groningse voorronde van de Metal Battle! Deze ruige metalcontest is Nederlands eerste landelijke bandwedstrijd, gericht op het trommelvlies-verwoestende genre. Het is dé kans voor beginnende maar veelbelovende metalbands om zichzelf in ‘the picture’ te spelen! In de elfde editie van het evenement zullen maar liefst 48 bands het tegen elkaar opnemen in twaalf voorrondes, verspreid over het hele land. Dit jaar neemt Vera de Groningse voorronde van de grootste underground metalcontest van Nederland voor zijn rekening. Het doel van de wedstrijd is om beginnende bands een kans te geven zichzelf te laten zien aan het publiek. De hoofdprijs is daarom ook niet mis. De band die aan het einde van de rit overblijft wint studiotijd bij Legacy Studio in Zwaagdijk-Oost, waar aan een professionele demo gewerkt kan worden!

De Metal Battle is in 2001 voor het eerst bedacht en georganiseerd door de Enschedese Headbangers Organisatie (EHBO). De Utrechtse metalvereninging VIRUS daagde EHBO uit om te bepalen waar de beste metalband vandaan kwam. Met een deelname van slechts enkele bands resulteerde dit in de allereerste Metal Battle. De Zutphense band Slayne was de winnaar van deze eerste editie en het idee was razend populair. De Metal Battle groeide uiteindelijk uit tot het evenement wat het nu is, en EHBO organiseert het dan ook elk jaar weer in samenwerking met andere metalverenigingen en zalen uit heel Nederland.

Na de twaalf hevige voorrondes zullen de overgebleven bands het tegen elkaar opnemen in drie halve finales. In elke halve finale strijden vier bands om de winst. De uiteindelijke ontknoping van de Metal Battle wordt traditiegetrouw in Enschede gehouden, waar de drie over gebleven winnaars van de halve finales in de grote finale uitkomen. De winnaar mag zich kronen tot beste en hardste opkomende metalband van Nederland

De deelnemers van de Metal Battle – Groningse voorronde zijn:
Jötnar
Jötnar is een vijf koppige folk metal band uit Groningen, opgericht in 2008.
The Horrible Twunts
THT is opgericht in 2006 in Groningen en speelt en mix van verschillende stijlen, het best te omschrijven als alternatieve metal.
Unamused
Unamused is een vijf man sterke rockformatie uit Groningen die progressieve rock combineert met metal gitaar riffs, een snufje stoner rock en emo.
Destitution
In 2007 werd de Groningse band Destitution gevormd. De leden hebben één grote liefde: old-school trash metal!
En special guest:
Paradox Machine
In 2009 is progressieve metal band Paradox Machine opgericht. De vijf mannen uit Groningen hebben in 2010 de eerste CD opgenomen en zullen vanavond als special guest bij de Metal Battle aanwezig zijn!

- Merijn