Het is wederom tijd om elk hoekje, elke kubieke centimeter van de grote zaal te vullen met meedogenloze noise: het Canadese hardcore post-punk trio METZ komt Europa platwalsen met hun harde muzikale creaties. Het feit dat de band er op staat dat de naam alleen met de Caps Lock toets aan mag worden getypt, zegt genoeg over hoe luid ze zijn.

Beeld je even in alsof er een paar helikopters in de steeg naast Vera landen. Alles om je heen trilt en het oorverdovende lawaai heeft bijna de neiging je naar achteren te drukken. Zoiets moet het dus gaan worden vanavond, maar dan staat in werkelijkheid METZ met drie man sterk het podium af te breken. Vorig jaar verscheen de gelijknamige debuutplaat op grunge label Sub Pop en sindsdien speelt de band met enige regelmaat in Europa.

“Most of it is dealing with the modern way of life in a gigantic city and feeling some of those conditions starting to weigh down on you: the anxiety, the hysteria,” vertelt zanger en gitarist Alex Edkins over het nieuwe album. Soms voelt het inderdaad alsof je je in de drukste straat op aarde begeeft, wanneer nummers als “Wet Blanket” of “Headache” je oren binnendringen. Samen met bassist Chris Slorach and drummer Hayden Menzies heeft Edkins het trio in 2010 opgericht met één gezamenlijk doel: het maken van muziek van het post-hardcore/grunge/punk soort.

Als voorafje speelt het rauwe Orange Skyline. De postpunk-revival band uit Groningen brengt slim in elkaar stekende liedjes, met als invloeden Oasis, The Libertines en The Who. Pompende beats en snerpende vocalen die zeker niet zullen onderdoen voor het hoofdprogramma. Absoluut de moeite waard om mee te pikken als je toch al METZ komt bewonderen!   

-Merijn