We hebben vaker Japanse bands over de vloer gehad, vaak bands met een compleet eigen smoel en een geluid dat niet met de modewind meewaait. Denk aan Acid Mothers Temple, Boredoms, Melt-Banana. De Japanners van Minami Deutsch passen goed in dit rijtje. Want ook deze band maakt muziek voor de fijnproever.

Al is Minami Deutsch wel een stuk toegankelijker dan de hiervoor genoemde Japanners. Sommige luisteraars noemen dat wat Minami Deutsch maakt Psychrock. Andere luisteraars noemen het Krautrock. Beide termen passen, beide termen hebben immers veel overlap. Net als Can en Neu! maken de heren van Minami Deutsch oneindige en hypnotiserende rock, die fijn repetitief wordt gebracht. Hier en daar wat electronica, zodat ze het een beetje naar deze tijd trekken. Zoals de Chilenen van Föllakzoid dat ook zo goed kunnen.

Minami is Japans en betekent ‘zuiden’, ‘Deutsch’ spreekt voor zich. Maar laat je niet misleiden door die naam, want Minami Deutsch heeft meer overeenkomsten met de bands Ash Ra Tempel en de al even genoemde bands Can en Neu! - die respectievelijk uit de wat noordelijker gelegen steden Berlin, Keulen en Düsseldorf kwamen - dan dat het heeft met de Zuid-Duitse Krautrockers van Popul Vuh en Amon Düül II.

Minami Deutsch speelde zich ooit in de kijker op het Tokyo Psych Fest, waarna het Britse label Cardinal Fuzz ze oppikte en het titelloze debuut uitbracht. Langzaamaan werd Minami Deutsch steeds meer een rondzingende naam in de Psych-wandelgangen, een naam die ze waarmaakten op het Liverpool Psych Fest. Niet alleen hun shows zijn gaaf en ook die titelloze plaat is een klasbak. Het bevat zes eeuwigdurende nummers zonder een duidelijk begin of eind, maar het geheel is motorisch ontzettend soepel en stuwend.

In april verschijnt hun tweede plaat ‘With Dim Light’, bij het Amsterdamse Guruguru Brain-label, dat eerder ook al het debuut heruitbracht (en dat ook de geweldig verwoestende ‘Stone Garden’ EP (2017) van land- en genregenoten Kikagaku Moyo heeft uitgegeven). Dat wat je reeds van ‘With Dim Light’ kunt horen is iets meer open, iets minder stuwend en heeft minder die herkenbare Motorik, maar de klanken die je nu al kunt horen beloven veel voor de rest van de plaat.

Een nieuw geluid - een perfecte reden voor een mooie tour door Europa met wat Nederlandse data, waaronder EKKO en dus bij ons. Kom kijken bij Minami Deutsch, want Japanse bands geven altijd alles. Zo ook dit drietal. Het zal geweldig zijn.

Niek