Kijk, zo bulldozer je vol goede voornemens het nieuwe jaar in. Opzij, opzij, hier dendert Modder voorbij! Modder uit Gent komt nu voor de derde keer naar Vera en na twee supports - voor repectievelijk DOOL in 2022 en Wiegedood in 2023 - staat de orkaan nu op eigen benen op het podium in de Grote Zaal te loeien. Op plaat haalt  Modder in november 2023, zo aan het eind van het jaar nog even uit met een zware mokerslag getiteld 'The Great Liberation Through Hearing' (2023). Aan de al uitgebreide en gevarieerde eigen instrumentale industrial post-sludge/doom metal sound van Modder wordt hierop halsbrekende grind and thrash toegevoegd, evenals zware elektronische passages. Heel af en toe wordt al dat geweld afgewisseld met bijna oosters aandoende, zangerige melodielijnen en percussieve beats, als stilte voor de storm zeg maar.  Volgestouwd met geweldige riffs en geproduceerd met de zwaarste denkbare sound mogelijk is  'The Great Liberation Through Hearing' een furieuze traktatie van epische proporties. Wie horen wil, moet ook maar voelen.

Modder is aanvankelijk het idee van Mathlovsky, een producer van beukende electro, die de grenzen van het genre opzoekt met een mix van rave, electro, hardcore en hiphop. Daarvoor, in zijn jonge jaren, speelt hij gitaar bij de  death metalband Orange Hill en brengt in 2018 een EP uit met de blackened sludgers van Kuar Nhial. Dan is daar ineens een lockdown.

"Het is allemaal tot stand gekomen in maart 2020, in de eerste paar lockdowns.  Ik had net als velen ineens een hoop vrije tijd, dus begon ik te werken aan de track Mind Frequenzy. Ik liet dit  vervolgens horen aan George (artwork designer), en die begon me te motiveren hier een project van te maken als band."

In november 2020 neemt Mathlovsky met drummer Gregory Simons 'Mudslinger' (2020) op, een 21 minuten durende track met referenties naar Sleep en  Mastodon. Na de release van 'Mudslinger' wordt de band uitgebreid met bassist Maurice van der Es, gitarist Maxime Rouquart en synth-virtuoos Simon Felix voor  een gelaagde en -inderdaad- moddervette sound. Met deze bezetting wordt de debuutplaat 'Modder' (2021) opgenomen en geproduceerd door Mathlovsky zelf. Tevens zijn alle nummers al door Mathlovsky gemaakt tijdens de lockdown periode. Modder creëert meteen een heel eigen geluid door in de zwaar opgetrokken doom/sludge muren Godflesh-achtige industrial klanken, atmosferische synths en een scala aan vreemde effecten te stoppen. Het huwelijk tussen metal en elektronica komt door alle muzikale bezigheden uit het verleden op natuurlijke wijze tot stand voor Mathlovsky.

"Ik mis in de metal soms wat van die sub- bassen, die je wel in veel elektronische muziek hoort. Onze gitaren hebben we gewoon lekker laag gestemd, de  bas is lekker rauw en gritty. De subs wil ik echt voelen borrelen."

En zo kan de band zowel op de plaat als live worden ondergaan als een (z)ware, boeiende luistertrip. Nog nat achter de druipende oren staat Modder derhalve in oktober 2021 meteen op de eerste  editie van Desertfest Gent, nog voordat de debuutplaat is uitgebracht. Naast DOOL en Wiegedood deelt Modder daarna het podium met bands als Hangman’s Chair, Blind To Faith, Alkerdeel, Doodseskader en Bongzilla. Ondertussen tonen de vergelijkingen in diverse recensies de veelzijdigheid binnen de heavy Modder-sound.

"... higher into the post-sludge doom metal genre with an awesome album influenced by bands like Celtic Frost, Year Of No Light and Russian Circles " - "... a bit like Fu Manchu on acid or  Sunn O))) on speed" - "... somewhat similar to bands like Indian or Sleep".

In 2023 staat Modder in ons land zowel op death metal festival Graveland als op alternative festival Left Of The Dial. Kan allemaal. Ondertussen is gitarist  Maxime Rouquart vervangen door Jamal Talibi. Samen met bassist Maurice van der Es heeft hij eerder in de noiseband Allöchtöön gespeeld, waarin ik wel invloeden van The Melvins en Neurosis terughoor.

Nu sla ik even een zijweg in met een persoonlijke noot. Maurice kennen we hier in Groningen natuurlijk nog van de geweldige hardcoreband Shikari en binnen Vera als ex-medewerker (DJ, Verkrant). Zelf heb ik indertijd veel met hem opgetrokken in Groningen, totdat hij vertrekt naar Gent om daar een academische studie Audiologie te doen, die in Nederland niet is te vinden. Gelukkig komt hij zo nu en dan persoonlijk of in gezelschap van een band weer even langs in Groningen voor een hartelijk weerzien, de laatste keren met melodische metalband Autumn en met Modder. Ook met Allöchtöön speelt hij als oud-ORKZ bewoner weer even daarvoor op een stampvol en bruisend 40-jarige jubileumfeest van het ORKZ met allerlei binnen- en buitenpodia. In de nachtelijke uurtjes verdwalen de meegekomen Gentenaren bijna in de gangen van de duistere machinekelders onder het voormalige ziekenhuis, waar ze hun ogen uitkijken bij allerlei kleine optredens, de hot tub room en mini techno parties. Ik weet zeker dat ook Jamal Talibi nog uiterst prettige  herinneringen heeft aan deze Groningse feestnacht.

Met Talibi in de gelederen is in 2023 'The Great Liberation Through Hearing' opgenomen, waarop Modder het eigen geluid nog verder heeft uitgebouwd. Dit komt tevens omdat nu de input van alle bandleden bij het maken van de nummers is verwerkt, zodat er sprake is van een 'next level' effect met een nog uitgebreidere variatie aan stijlen. Voor de opnames is nu zowel gebruik gemaakt van de diverse home studios van de band, als van de DUNK studios in  Zottegem. Daar zijn gedeeltelijk drum- en gitaarpartijen opgenomen met engineers Jonas Everaert en Jannes Van Rossom (die onder andere Brussels Philharmonic, STAKE, Brutus en Russian Circles hebben opgenomen) en is daarna alles weer gemixt en geproduceerd door Mathlovsky zelf in zijn House  Of Lov studio. De mix is vervolgens door Brad Boatright gemastered in de Audiosiege mastering studio in Portland, Oregon. Ziedaar het recept voor de ultieme Moddervette sound.

Ik kijk er nu alweer naar uit om mijn vriend Maurice als headbangend middelpunt op het podium de boel zien aan te jagen en Modder als een januari storm over me heen te laten bulderen!

Voordat het zover is heeft muziekstad Gent nog meer te bieden, want ook support Mind Rays komt er vandaan. En dan slaan we zo vlak voor Modder eerst nog even een andere muzikale weg in. Het viertal Sis Sevens (zang), Christophe Adriaensens (gitaard),  Jean-Michel Lauweres (bas) en Mikel Gaston-Echeverria (drums) maakt sinds 2013 een noisy mengsel van garagerock en punk. Mind Rays heeft al veel in binnen- en buitenland gespeeld en naast een aantal singles al twee platen gemaakt, 'Nerve endings' (2017) en 'Courseof Action' (2019). Na de debuutplaat heeft Mind Rays in 2017 een Europese tour gedaan met Together Pangea, in Vera niet onbekend.  Live knalt de garagepunk van Mind Rays er lekker op los en dat kunnen we hier wel waarderen.

Dikkie.