In april van dit jaar stonden de vijf mannen van Monomyth nog in het voorprogramma van Candybar Planet. Na een geslaagd tripje richting Tilburg voor het stonerfestival Roadburn keert Monomyth terug naar VERA als hoofdprogramma.

Twee jaar geleden begon de Haagse band als jamsessie van leden met een verleden in bands als 35007, Alkaloid en The Polar Exploration Ship. Dit jaar verscheen dan eindelijk het debuut album op Burning World Records. Grofweg 60 minuten aan psychedelische kraut- en stonerrock wordt, verdeelt over slechts vijf nummers, op overtuigende wijze de wereld in geslingerd. Wat meteen opvalt is de erg fijne en duidelijke mix van de plaat, wat het vanaf het eerste nummer enorm toegankelijk en levendig maakt. Naast de in de stonerwereld standaardbezetting  van bas, drums en gitaar wordt het instrumentenarsenaal verder uitgebreid met toetsen en samples.

Ondanks de lange nummers steekt het album qua dynamiek goed in elkaar. De atmosferische riffs die naar een zeker hoogtepunt opbouwen, kunnen steeds weer onverwachts naar een andere hoek uithalen. Met andere woorden: Monomyth weet de aandacht goed vast te houden. Als luisterplaat komt het titelloze album tevredenstellend uit de verf. Maar we weten allemaal dat het genre live pas echt goed tot leven komt. Getuige de optredens op onder andere Parkpop en Roadburn is de band ook in dit aspect betrouwbaar. Kom vanavond binnen, sluit je ogen en laat je meevoeren door de melodieuze thema’s van Monomyth!

 -Merijn