Wij van Wansmakelijk Goed houden van films die niet altijd even goed bij het (grote) publiek in de smaak vallen. Van horror tot drama en komedie, van grandioos goed tot buitengewoon slecht: al onze avonden staan in het teken der "wansmaak". Of het nu gaat om smerige ‘gore’, heerlijk foute B-films of juist om die onbehaaglijke of controversiële meesterwerken, wij vinden het allemaal fantastisch en selecteren daarom de verrukkelijkste kost voor de (wan)smaakpapillen!

Monty Python's Life of Brian is de derde film van de Monty Python-cast en geregisseerd door Python-lid Terry Jones. De controversiële film over het leven van Brian, die continu verward wordt met Jezus Christus, zorgde destijds voor flink wat ophef toen zij in 1979 uitkwam. De film werd onder andere verboden in Noorwegen, Italië, Ierland en bepaalde staten in het zuiden van de VS. Op sommige plekken heeft deze ban maar liefst een aantal decennia voortgeduurd. Bioscopen waar de filmvertoningen wél plaatsvonden, werden belaagd door religieuze groeperingen. Daarnaast hebben de Python’s tevens doodsbedreigingen ontvangen. Overigens heeft de gehele cast unaniem ontkracht dat ze ooit de intentie zouden hebben gehad om het geloof van mensen te vernietigen. Wél is het, naast de wens om men simpelweg aan het lachen te krijgen, bedoeld geweest als een aanzet tot kritisch nadenken en het niet klakkeloos volgen van welk gedachtegoed dan ook.

Enkel een aantal dagen voordat de film geschoten zou worden, trok geldschieter filmmaatschappij EMI zich terug, omdat een satire over het leven van Jezus als "te riskant" werd beoordeeld. Uiteindelijk is het ex-Beatle George Harrison geweest die als geldschieter voor de film heeft gefungeerd.

Terry Jones was verrast over de ophef die de film met zich meebracht. "I never thought it would be as controversial as it turned out, although I remember saying when we were writing it that some religious nut case may take pot shots at us, and everyone replied, 'no'. "I took the view it wasn't blasphemous. It was heretical because it criticised the structure of the church and the way it interpreted the Gospels."