Je zou kunnen zeggen dat Moon Duo gestart is uit noodzaak. In 2009 besloot Wooden Shjips-gitarist Erik “Ripley” Johnson met zijn partner Sanae Yamada onder deze naam ideeën uit te werken waar hij met zijn andere band niet aan toekwam. En omdat toeren met een volledige band financieel een stuk ingewikkelder is dan op reis gaan met zijn tweetjes, kon Ripley meteen tegemoetkomen aan zijn onstuitbare drang om op te treden. Vorig jaar mei bracht het Johnson & Yamada al eens naar de grote zaal van Vera. Een concert dat ondanks een tegenvallende opkomst werd gewaardeerd met een dertiende plek in de Vera-poll van beste optredens uit 2011. Alle thuisblijvers van toen zijn dus vast gewaarschuwd!

Wat kun je verwachten bij een concert van Moon Duo? Johnson zelf noemt de muziek rock-‘n’-roll met dance-invloeden. Met dat laatste doelt hij op het repetitieve karakter van de psychedelische rock. Bedoeld om er helemaal in op te gaan en – inderdaad – de voetjes van de vloer te krijgen. De muziek van Moon Duo is namelijk bedoeld om te ondergaan. Krachtig en intens. Veelal startend vanuit een eenvoudige keyboardmelodie en vrijwel altijd ontaardend in een sonische stamppot van groezelig gitaargeluid en dreinende drumbeats. Met als belangrijk onderdeel de licht-effecten, in het bijzonder de stroboscoop. Ogenschijnlijk eenvoudig, maar oh zo voortreffelijk uitgevoerd.

Leek op debuutplaat Escape (2010) de grens tussen Moon Duo en Wooden Shjips nog wel eens te vervagen, opvolger Mazes (2011) laat horen dat Moon Duo echt een eigen sound heeft ontwikkeld. Die overigens ook meteen een stuk toegankelijker is geworden. Wat gelukkig niet ten koste gaat van de diepgang. Er gebeurt ontzettend veel in de muziek,  maar het is vooral zo dat Johnson & Yamada regelmatig ritmisch of melodisch houvast bieden. Zelfs tijdens de goddelijke gitaarsolo’s die rustig de tien minuten kunnen aantikken. Waardoor je wel heerlijk kunt verdwalen in de muziek, maar je je nooit hopeloos verloren zal voelen. De ultieme trip! 

-Weedebee