Een van de meest eigen bands van eigen bodem, dat is Moss absoluut. De band werd in 2003 in Amsterdam opgericht waarna vier jaren lang werd gewerkt aan debuutplaat The Long Way Back. Ze laten horen een gitaarband te zijn met goede liedjes, maar de aandacht van pers en publiek werd niet gegrepen. Dit gebeurde twee jaar later wel met Never Be Scared/Don’t Be A Hero.

Op vervolg Ornaments wordt de akoestische gitaar in de hoek gezet en worden synthesizers ingezet. Geen hapklare radiohits maar lastiger te doorgronden stukken waarmee de heren laten zien meer in hun mars te hebben. Met dit succes stonden ze onder andere als headliner op Lowlands en Pinkpop.

Met het maken van een vierde album in het vooruitzicht kreeg de band zwaarder weer te verduren. Bassist Jasper Verhulst verliet de band waardoor een toekomst voor de band ondenkbaar leek. Toch werd er een zoektocht gestart naar een nieuwe bassist en de 21-jarige, naar Noorwegen geëmigreerde Koen van de Wardt werd gevonden.

Op het vierde in februari verschenen album We Both Know The Rest Is Noise klinkt Moss als Moss en weten ze al hun succesfactoren en emoties erin te integreren. Wel is het er eentje, net zoals Ornaments, die je eerst een aantal keren moet draaien voordat je de schoonheid weet te grijpen. Zo zou je in Slower End de tekst ‘Where were you in time of need to remind us to keep it real. Here we are beyond to see: you’ll find a way’ kunnen ontdekken en een duidelijk aanwezige baslijn. En dat zijn mooie ontdekkingen. Met dezelfde dwarse songstructuren, goed gekozen samenzang, aanwezige drums, donkere elektronische klanken, goede gitaarriffs en natuurlijk de bedwelmende herhalingen laat Moss geen nieuwe kant van zichzelf zien maar wel weten ze zich ondanks de vele tegenslagen te bewijzen als een hele sterke band

Support Beginners is de nieuwe band van Susanne Linssen (Hospital Bombers, Awkward I) die verder bestaat uit leden van Scram C Baby, Caesar en Johan. Verwacht de warmte van Feist maar ook het opgefokte van Patti Smith. Later dit jaar volgt de debuutplaat bij Excelsior.

- Rosan