Leuk was het om vorig jaar de mannen van Motorpsycho uit Trondheim weer in Vera te ontmoeten. Ze hadden weer een aantal uurtjes op het podium doorgebracht,  deze keer met toetsenist Ståle Storløkken. In een grote jam was een complete rockopera voorbij gevlogen, waarbij bassist/zanger Bent bijna de hele tijd moest glimlachen om zijn eigen showpak met vleugeltjes onder de mouwen. Het spelplezier spatte er als gewoonlijk weer vanaf en nadien hebben we onder het genot van een goed glas whisky nog even wat herinneringen opgehaald, zoals oude rockmannen betaamt.

Want het is al weer 20 jaar geleden, dat ik 'Demon Box' voor het eerst heb gehoord en kennis maakte de diversiteit en variatie in het repertoire van Motorpsycho. Van zware seventies riffrock tot jazzy noise tot echte elektrische en akoustische popsongs, allemaal op één briljante plaat en allemaal herkenbaar Motorpsycho. Indertijd speelden we  wel eens samen op hetzelfde podium, ikzelf nog als onderdeel van de Moonlizards. Samen stonden we in '94 als deelnemende bands op de Lowlands camping, Motorpsycho in een grote groene legertent, die - naar ik later heb vernomen - gestolen bleek te zijn. Ik mag hopen, dat deze jeugdzonde intussen verjaard is, maar voor de zekerheid vraag ik jullie lezertjes natuurlijk wel om hier met niemand een woord over te reppen.

Tot 2005 was het een vast ritueel om na aankomst in Groningen drummer Gebhardt ergens in de binnenstad tegen te komen en hem de weg naar de dichtstbijzijnde coffeeshop te wijzen. Sinds 2005 vormt drummer Kenneth Kapstad samen met Bent en gitarist Snah het kloppend hart van Motorpsycho, dat in de loop der tijd, experimenterend met allerlei gastmuzikanten, de vele grenzen van het muzikale universum heeft opgezocht.

Toch blijft de basis van Motorpsycho die psychedelische seventies rock met een jazzy inslag. Op hun nieuwe plaat 'Still Life With Eggplant' werkt Motorpsycho samen met de Zweedse gitarist Reine Fiske, die ook live meekomt naar Vera. Op deze nieuwe plaat is Motorpsycho weer een ouderwetse psychedelische spacerockmachine, die stiekem pareltjes van popsongs produceert. Kortom, ik kan niet wachten en hoop, dat die fles islay whisky nog steeds op de rider staat.

Dikkie.