Helaas kan VERA door de smalle ingang in het oude voorpand grote aantallen bezoekers niet snel verwerken. Kom dus op tijd om een lange rij te ontlopen.
Heb je nog geen maandkaart, hou dan € 1,50 paraat voor een snelle kassa-afwikkeling. Alvast bedankt.

__________________________________________________________________________

Blijkbaar was het spectrum van de jazz voor de heren van Motorpsycho, na het 'In the Fishtank'-avontuur met Jaga Jazzist Horns (in 2003), nog niet voldoende verkend, want op het onlangs verschenen 'The Death Defying Unicorn' duikt de band nog dieper in de wereld van de jazz. Ze doen dit niet alleen. Jazztoetsenist Ståle Storløkken leidt ze rond, maar ze krijgen genoeg speelruimte om rond te dolen in deze gigantische hoek van de muziek.

De jazzy klanken wist Motorpsycho wel vaker in hun muziek te verweven. Bijvoorbeeld op 'Let Them Eat Cake' (2000) - één van mijn meest gedraaide platen van dat jaar – deden ze dat met warme blazers en wat vingerknip-ritmes op de achtergrond. En daarna dus met Jaga Jazzist Horns, waarmee ze na twee noeste arbeidsdagen de studio uit kwamen met een plaat waarvan je kon horen dat ze inderdaad maar twee dagen in de studio hadden gezeten. Het was al met al een ietwat tegenvallende afsluiting van een periode waarbij Motorpsycho en Jaga Jazzist redelijk vaak, met veel verve en overtuiging het podium hadden gedeeld - bijvoorbeeld tijdens Lowlands in 2002.

Toegegeven, de optredens van Motorpsycho hebben altijd iets jazzy's. Of ze nu naar metal neigen en mensen in het gezicht willen schreeuwen, uiterst poppy klinken of doorslaan in de psychocore, bij elk optreden neemt elk bandlid, zowel de bekende heren als de minder bekendere bijbandleden, de ruimte om vrij te excelleren. Dat kan soms geweldig uitpakken; optredens van enkele uren waarbij je drie of vier 'bekende' stukken voorbij hoort komen.

Vooralsnog waren deze kleine uitstapjes naar de jazz niets meer dan spielerei. Zeker in vergelijking met de in februari verschenen plaat 'The Death Defying Unicorn'. Waarop ze dieper graven en hulp krijgen van het gelauwerde Trondheim Jazz Orchestra. En zoals gezegd van Ståle Storløkken, die voor een groot aantal nummers de arrangementen voor z'n rekening nam. Maar het is niet puur jazz wat je hoort. Door medewerking van het strijkerscollectief TrondheimSolistene en een handjevol klasse gastmuzikanten, waaronder de talentvolle violist Ola Kvernberg en de eeuwige ex-Motorpsycho-lid Deathprod (die voor wat electronica zorgt), trekt Motorpsycho naar het klassieke.

Noem het een opera, of vergelijk het een beetje met 'Timothy's Monster' (1994). Maar dan anders. 'The Death Defying Unicorn' is een conceptplaat met een redelijk bekende basis. Titels als 'Into the Gyre', 'Flotsam' en 'Oh Proteus, A Prayer' doen het al enigszins vermoeden: het is losjes gebaseerd op het verhaal over de schipbreukelingen van de walvisvaarder Essex, uit Nantucket, Massachussets, die in 1820 als gevolg van een aanval door een reuzen potvis verging. Ofwel het verhaal wat je onwaarschijnlijk kent van Melvilles’ epos 'Moby-Dick'. Een aardig bedacht concept, maar eigenlijk is het de muziek die je meevoert, het verhaal is slechts bijzaak, een beetje houvast.

'The Death Defying Unicorn' werd gepresenteerd tijdens het Molde Jazzfestival, en als je het vergelijkt met de Motorpsycho die de laatste jaren weer hard wist te rocken - Black Hole / Black Canvas (2006), Little Lucid Moments (2008), 'Heavy Metal Fruit' (2010) of de laatste keer dat ze Vera aandeden – is zo'n klassiek getinte jazzplaat een redelijke ommezwaai. Maar dat zijn we na ruim 20 jaar wel van Motorpsycho gewend. En het mooie is, het past de band zo goed. Of ze nu country maken met The Tussler Society of psychedelisch tekeer gaan, de band speelt alle stijlen alsof ze het al jaren doen. Zo ook dit keer.

In Vera zal Ståle Storløkken ook meespelen, en hoogstwaarschijnlijk nog een aantal gastmuzikanten. En het enige wat je dit keer van ze kan verwachten is dat het enerverend wordt. Dus kom gerust. Net als de vorige keren, zul je er geen spijt van krijgen. Al zul je dit keer een Motorpsycho zien, zoals je ze nog nooit hebt gezien.

- Niek