Big Boys Gone Bananas!* (Fredrik Gertten, 2012)

Wat mijn hart sneller doet kloppen?? Een uitverkochte zienemazaal als op 9 oktober j.l. waar ademloos kon worden geconstateerd hoe Ai Weiwei op provocatieve, maar vooral artistieke en kunstzinnige wijze, koppig en volhardend de stoelpoten onder het Chinese regime wegzaagt – deze zijn nu ambachtelijk vervlochten te bewonderen in het Groninger Museum. Deze documentaire werd vertoond in het kader van ‘Movies that Matter’ – een initiatief van Amnesty dat de ogen voor misstanden in de wereld met film doet openen. Ook vanavond staat er een juweeltje op het programma: Big Boys Gone Bananas. Een documentaire van Fredrik Gertten over de misstanden op bananenplantages van fruitgigant Dole – als supermarktbezoeker bij een ieder bekend van de conserven en fruit afdeling.

In het bezit van een volkstuin weet ik wat biologisch tuinieren is, daar hoef je bij Dole niet mee aan te komen: hier kom je na een dag hard werken op de bananenplantage thuis met hoofdpijn, dan lijkt de zon wel wat feller te schijnen, ’t is ten slotte Nicaragua, maar dat is dan weer het gevolg van de huid, die in heftig ontvelde staat verkeerd; zien doe je ook al bijna niets meer, alles het gevolg van de chemische bestrijdingsmiddelen (insecticiden) die worden toegepast om op arbeidskosten te bezuinigen en ziekten te voorkomen. Bijkomend gevolg is dat de plantages doods overkomen, geen geluiden van insecten of vogels, het hele ecosysteem compleet weggevaagd en de grond voor jaren vergiftigd.

Dole was not amused en zette een heel leger advocaten in om de documentaire van festivals te halen en de makers zwart te maken. Met succes. Maar Gertten liet zich niet klein krijgen, vocht terug en legde alles op beeld vast. Wat dit bijzonder spannende David -en- Goliath-verhaal opleverde. 

Wees op tijd, de deuren openen om 20.30 uur!!

Steven.

Official Selection op het Sundance Film Festival 2012