Movies that Matter Buitenbios: Justice for Sale (Femke & Ilse van Velzen 2011)

Helaas gaat de buitenvertoning niet door ivm regen en is de voorstelling naar binnen verplaatst in de RKZ Bios, Emmastraat 15 - toegang gratis

De film biedt een onthullende en bij tijden onthutsende inkijk in de Congolese rechtspraak. Advocaat Claudine Tsongo staat een man bij die voor verkrachting is aangeklaagd en een forse straf heeft gekregen. Zij vermoedt echter dat er omkoping in het spel was. Haar rondgang door de rechtswereld biedt een fascinerende blik op de haast rituele gang van zaken aldaar. Tsongo’s subtiele ondervragingen van en gesprekken met betrokkenen verhelderen veel.

Na de veelgeprezen voorgangers Fighting the Silence (2010) en Weapon of War (2009) komen Femke en Ilse van Velzen wederom met een indringende bijdrage aan de geschiedschrijving van dit prachtige maar nog altijd zo getroebleerde land. Een van de meest bloedige conflicten van de laatste tijd woekert nog altijd voort in Congo. De gevolgen zijn legio. Maar zoals zo vaak in oorlogssituaties worden slachtoffers vaak daders die vervolgens ook weer slachtoffer kunnen worden. En de slachtoffers die daaruit voortvloeien…. Het is een van de meest treurige kanten van oorlog en conflictsituaties.

Congo is een land dat rijk is aan werkelijk van alles. Wreed genoeg ook aan materialen die in tijden van oorlog van groot belang kunnen zijn – rubber en ertsen bijvoorbeeld. Zo komt het dat de grootste Congolese economische bloeiperiodes van de 20ste eeuw samenvielen met de wereldoorlogen die vooral elders werden uitgevochten. Om vervolgens in een economische crisis te belanden daarna. Toen België de handen van Congo aftrok en het onvoorbereid de onafhankelijkheid gunde, na het voornamelijk als wingewest te hebben gebruikt, kwam het eigenlijk nooit echt goed. Machthebbers bleken altijd vooral op eigenbelang uit.

Wie naast het werk van de Van Velzens – dat alle recht doet aan de vele grijstinten van het verre van zwart-witte conflict dat er nog altijd heerst – wat meer te weten wil komen over wat daar gaande is, doet er goed aan Congo van David Van Reybrouck te lezen. Het werd terecht een bestseller en geeft op sublieme wijze de geschiedenis van vooral de laatste 100-150 jaar weer.

david

 

Na afloop van de filmvertoning volgen nagesprekken met o.a. gasten zoals de regisseurs Ilse en Femke van Velzen, Nynke Douma (field producer Justice for Sale) Roos Wilhelm van Cordaid Mensen in Nood, Dieuwerke Luiten van Stichting Vluchteling en Florence Liégeois van Responsable Programmes RDC RCN Justice & Démocratie ASBL.

Movies that Matter organiseert in samenwerking met Cordaid Mensen in Nood, IF Productions en Stichting Vluchteling diverse (openlucht)vertoningen van de nieuwste film van Ilse en Femke van Velzen: Justice for Sale. De filmvertoningen worden mede mogelijk gemaakt door de Postcode Loterij.