Call Me Kuchu (Malika Zouhali-Worrall, 2012)
Priesters die homo’s voor gewelddadige verkrachters uitmaken, politici die een wet eisen die het niet melden van homoseksuelen strafbaar maakt, kranten die portretten van ‘kuchus’  (alles wat homo, bi, transgender is of erop lijkt) op hun voorpagina zetten met daaronder de tekst: “Hang Them!”

Je zou bijna kunnen denken dat het een slechte grap is, een parodie, zo ongelooflijk lijkt soms de haat en onbegrip tegenover homoseksualiteit in Oeganda.

Maar dat dit helaas geen grap is, maar de harde realiteit, blijkt wanneer David Kato, een van de protagonisten van deze documentaire, brutaal wordt vermoord. Hij was een van de weinige homo’s die voor zijn geaardheid durfde uit te komen en te vechten.

Call Me Kuchu is niet alleen een film over schending van mensenrechten, het is een portret van de laatste twaalf maanden uit het leven van Kato waarin een groep moedige en dappere mensen wordt gevolgd die blijft vechten tegen het onrecht dat hen wordt aangedaan. De film is de erkenning dat zij bestaan. Want, zoals protagonist David zegt: "if we keep on hiding, they will say we are not here."

Dat hoor en wederhoor één van de belangrijkste principes van de journalistiek is, wordt in deze documentaire weer eens bevestigd. In Call Me Kuchu komen zowel voorvechters voor homorechten aan het woord, als hun tegenstanders die hen liever dood dan levend zien. Deze aanpak laat zien hoe groot, de pessimist zou zeggen onoverwinnelijk, de tegenstelling is tussen deze twee partijen.

De moord op Kato en Zouhali-Worralls film hebben internationaal voor veel aandacht en commotie gezorgd. Niet altijd tot vreugde van de Oegandese homobeweging die bang is dat haar regering door de internationale druk juist vast gaat houden aan haar standpunten.

Ondanks deze controverse is Call Me Kuchu ook gewoon een diepgaand eerbetoon aan een man die op indrukwekkende wijze tot het laatst voor zijn rechten heeft gestreden. Hij heeft daarom vorig jaar ook helemaal terecht de Teddy Award For Best Documentary gewonnen tijdens het filmfestival Berlijn.

Birte.

Durban International Film Festival 2012 - Amnesty International Award
Berlin International Film Festival 2012 - Teddy Award For Best Documentary
HotDocs 2012 - Best International Feature