Miele (Valeria Golino, 2013)

Mag een mens zelf bepalen hoe en wanneer hij dood gaat? In veel landen is het antwoord makkelijk: Nee. Zo ook in Italië, waar de katholieke kerk zelfdoding nog steeds als één van de grootste zonden bestempelt. Wie doodziek is en ondragelijk lijdt is daarom aangewezen op mensen zoals Miele, het hoofdpersonage uit deze Movie that Matters. Zij haalt slaappillen en kalmeringsmiddelen uit Mexico om mensen aan hun zelfgekozen levenseinde te helpen.  Dit regiedebuut van actrice Valeria Golino (bekend uit o.a. Rain Man, Frida en Hot Shots!) toont op aangrijpende wijze hoe het meisje terminaal zieke mensen in deze laatste stap begeleidt.

Miele doet haar werk professioneel en vol overtuiging. Ze schijnt er geen moeite mee te hebben dat haar klanten door haar toedoen de pijp uit gaan. Dit verandert wanneer ze de oude man Grimaldi ontmoet. Deze man wil gebruik maken van haar diensten, maar blijkt helemaal niet ziek. Hij is er gewoon klaar mee. Is dit reden genoeg voor Miele om hem te helpen? De morele twijfels slaan toe. Wat als een routineklus begon ontwikkelt zich tot een bijzondere relatie tussen ‘de engel des doods’ en haar nieuwe klant. Miele wordt gedwongen ook eens goed naar haar eigen leven te kijken dat bij nadere beschouwing alles behalve op orde blijkt.

Ondanks de morele lading en het ethische vraagstuk is deze film gelukkig niet belerend of betuttelend. Het is een indringend portret van een meisje dat zijn eigen plek in de wereld nog niet helemaal heeft gevonden. Overtuigend en eigenzinnig gespeeld door de mooie Jasmine Trinca (La stanza del figlio,  La meglio gioventù ) en mooi in beeld gebracht door de frequente close-ups behoort Miele terecht tot de officiële selectie voor het Movies that Matter Festival 2014.

Birte.