Min Dît – The Children of Diyarbakir (Miraz Bezar, Duitsland/Turkije 2009)
35mm, 102 min, kleur, Turks & Koerdisch gesproken, Engels ondertiteld
English subtitles

gastspreker - guest speaker Keno Amed, member of the board of  Fed Kom
(see below for more information)

En voor het zesde jaar op rij stelt de filmafdeling van Amnesty International, Movies that Matter een door het land reizend filmprogramma samen, voor het zesde jaar offert Vera Zienema met plezier een gedeelte van de eigen programmering op om hieraan mee te doen.

De eerste film dit seizoen, Min Dit, werd op het laatste Movies that Matter festival tot een van de publiekslievelingen gekozen. Voldoende reden om deze film door het hele land te laten touren. ’t Is mooi, zo’n festival, maar Den Haag ligt nu eenmaal niet bepaald om de hoek.

Voor de opening van hun seizoen kiest MtM voor het debuut van Mirat Bezar, een Duits Turkse filmmaker die voor zijn eerste lange film een gevoelig onderwerp kiest: de positie van de Koerden in Turkije.

De vader van de tienjarige Gulistan is een regerings-kritisch journalist in Diyarbakir, midden in Turks-Koerdistan. Bij wat aanvankelijk nog een simpele verkeerscontrole lijkt, worden hun ouders voor hun ogen vermoord. In eerste instantie worden ze door een tante opgevangen, tot ook die spoorloos verdwijnt. Dan komt ze met haar broertje op straat te staan. Daar leren ze van lotgenoten hoe te overleven. Maar dan komt Gulistan de moordenaar tegen. Hij is een schijnbaar eerzaam burger en niemand heeft door dat hij een dubbelleven bij de geheime politie heeft. De kinderen bedenken een plan om wraak te nemen.

Dat Bezar een prima regisseur is, blijkt wel doordat hij het beste uit zijn jonge amateurs naar boven weet te halen, toch altijd een heikel punt bij zulke jonge acteurs. Maar wat wil je ook, wanneer je toekomstige hoofdrolspeelster, de dag na haar eigen casting zomaar komt gate-crashen, haar drie jongere broertjes en zusjes waar ze op moest oppassen op sleeptouw, om de andere kinderen even goed duidelijk te maken dat de rol van Gulistan toch echt voor haar was en voor niemand anders. Eentje om in de gaten te houden dus, die Senay Orak . Kom dus vooral naar haar eerste film kijken, bij ons in Vera, op 11 oktober.

Gegroet, JosZ

VARAgids Publieksprijs 2011 - Movies that Matter Festival
Best Director 2010 - International Istanbul Film Festival
Youth Award 2009 - San Sebastian Film Festival


Keno Amed, member of the Fed Kom board

Keno was born in Kurdistan and first came to the Netherlands in 1981, where his father had already been living since 1969. Keno has been volunteering for Fed Kom for over a decade. He participates in various projects aiming to gain support and understanding for the Kurdish situation. Not only for the Kurds in Kurdistan but also for the Kurdish Dutch in the Netherlands.

Over Fed Kom

De Federatie Koerden in Nederland (Fed Kom) is de overkoepelende organisatie van Koerdische verenigingen in Nederland met 8 aangesloten verenigingen. Internationaal maken wij onderdeel uit van de Confederatie van Koerdische Verenigingen in Europa (Kon-Kurd) in Brussel waar 230 verenigingen bij aangesloten zijn. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten en bieden ondersteuning aan onze lidorganisaties. Verder beschikken we over een uitgebreid archief en een bibliotheek. Wij leggen contacten met uiteenlopende organisaties en vertegenwoordigen de Koerdische gemeenschap richting de Nederlandse politiek en de overheid. Wij staan ook open voor contacten met anderen en bieden informatie en diensten aan. Ze helpen wij mensen met scripties en werkstukken, en leveren bijdragen aan exposities en culturele uitingen. We proberen de Koerdische identiteit te bevorderen en uit te dragen.

De Koerdische gemeenschap in Nederland telt tussen de 80.000 en 120.000 mensen. Precieze cijfers ontbreken, omdat de Koerdische gemeenschap in Nederland niet officieel als een minderheid wordt erkend. Wij zien het als onze taak om onze gemeenschap verder in kaart te brengen en staan open voor onderzoeken en projecten die hierin een rol kunnen spelen. Verder voeren wij zelf projecten uit in samenwerking met verschillende ministeries en fondsen.