Plato’s Academy (Filippos Tsitos, Griekenland/Duitsland 2009)
DVD, kleur, 103 min, Grieks en Albanees gesproken, Engels ondertiteld
Greek & Albanian with English subtitles

Plato’s Academy. Bij deze titel denk je aan filosofie, verzamelingen op de agora, de oorsprong van de democratie, geesteswetenschappen… en Griekenland natuurlijk.

Alleen het laatste is daadwerkelijk van toepassing op deze film uit het Movies That Matter-programma. Geen hoogdravend theoretisch geleuter, maar de filosofie van de straat, dat is waar deze film om draait.

Stavros’ winkel aan een rustig pleintje in Athene loopt slecht waardoor hij alle tijd heeft om met zijn drie vrienden, die ook allemaal een soortgelijk winkeltje hebben, op de stoep te zitten en het leven om hen heen te becommentariëren. De Albanezen en Chinezen in de buurt, die toevallig wel hard aan het werk zijn, zijn daarbij vaak doelwit van de bespotting. Want één ding is zeker, ook al hebben Stavros en zijn vrienden geen of nauwelijks werk, als geboren Grieken staan ze altijd nog wel boven die buitenlanders, waarvan er tot hun ergernis ook nog steeds meer lijken te komen.

Het wereldbeeld staat vast, wij zijn beter. Alleen jammer dat Stavros’ moeder ineens een passerende Albanees voor haar zoon aanziet. Stavros probeert het nog af te doen met haar warrigheid als gevolg van een hersenbloeding, maar als zij ineens vloeiend Albanees blijkt te spreken, ontkomt hij er niet meer aan: de wereld zit niet zo zwart-wit in elkaar als hij altijd dacht.

Dit zou een zware film kunnen opleveren, maar gelukkig heeft regisseur Filippos Tsitos gekozen voor een tragikomische enscenering. De vier kneuzen op de stoep met hun droge opmerkingen zorgen alleen al voor menig hilarisch moment en wanneer de protagonist dan ook nog met grote veranderingen in zijn bekrompen wereldje te maken krijgt, balanceert de film heel mooi tussen tragiek, medelijden en empathie aan de ene kant tegenover grappigheid, onnozelheid en misschien ook wel een klein beetje leedvermaak. Een mooie bevestiging dat vreemdelingenhaat onzinnig is en tegelijk een o zo actueel knipoog naar onze vooroordelen over de Grieken.

 

Birte.


Spirit of Fire – International Debut Film Festival 2010
Best Feature Film Award – Filmfestival del Garda 2010
Best Dramatic Feature Award – Los Angeles Greek Film Festival 2010