There Once Was an Island (Briar March, Nieuw-Zeeland 2010)
DVD, 80 min, kleur, Engels gesproken
in English

Guest speaker: Dr. Lou Keune, Platform Duurzame en Solidaire Economie

Het nieuwe seizoen Movies that Matter is weer begonnen. En hoe! De eerste vertoning is op moment van schrijven van dit stukje net achter de rug, en niet alleen was het uitverkocht, we hebben zelfs een man of twintig de deur moeten wijzen! Reserveren lijkt mij voor films uit dit programma dus zeker aan te bevelen, en kan via de Vera-site. Ook de in groten getale opgekomen verse MtM- en Vera Zienema-vrijwilligers moesten vechten voor een plekje achter de zaalbar, waardoor ik zelf met nog een man of vijf maar lekker in de kelder het tapbier heb uitgeprobeerd. 

Want ook daar is wat nieuws aan: we serveren het tapbier voortaan in glas in plaats van in plastic. Ik weet het, het klinkt vernieuwend en futuristisch, maar geloof me, als je het een maal hebt geprobeerd, wil je nooit meer terug. En dat voor maar €1,70!

Maar goed, terug naar de film. Movies that Matter. Dat Amnesty International (wordt lid!) opgericht is om mensenrechten te verbeteren waar nodig, lijkt mij algemeen bekend. Maar aangezien zaken als mensenrechten, uitbuiting, kapitalisme, milieuvervuiling en dergelijke onlosmakelijk met elkaar verweven zijn, is er in hun programma ook af en toe aandacht voor zaken waar je hen misschien niet meteen mee associeert, maar die wel degelijk aandacht verdienen. 

Duurzaam produceren bijvoorbeeld, betekent niet alleen aandacht voor werkomstandigheden van arbeiders, maar ook het zoveel mogelijk beperken van milieuvervuilende effecten. Beroemdste voorbeeld: het broeikaseffect. Niet alleen veranderen hierdoor weerpatronen over de hele wereld, ook, ik vertel vast niets nieuws, stijgt de zeespiegel in een vrij rap tempo.

Wij hier in Nederland zitten veilig achter Deltawerken en andere dijken. Op andere plaatsen in de wereld zijn ze minder gelukkig. Takuu bijvoorbeeld is zo'n plaats.

In de documentaire There Once Was an Island maken we kennis met de bevolking van het Polynesische eiland Takuu, gelegen in de Stille Oceaan op zo’n 250 kilometer ten noordoosten van Papua Nieuw Guinea. De eilandbewoners zijn geheel zelfvoorzienend en trots op hun unieke, eeuwenoude tradities, taal en cultuur. De toekomst van het eiland is echter onzeker: als gevolg van de klimaatproblematiek stijgt de zeespiegel in een rap tempo en lijkt Takuu slechts enkele grote golven verwijderd van totale verwoesting.

Zo, dat was even een alineaatje regelrecht gecopy-paste uit het persbericht. Maar het vat hun probleem wel goed samen, en op een of andere manier denk ik niet dat zij genoeg geld hebben voor hun eigen Deltaplan. 

Maar misschien valt er nog wat te redden, voor die aardige Takuuanen. Immers, minder verpakkingsmateriaal en minder transportkosten equals minder broeikaseffect equals minder zeespiegelstijging. En wij in Vera hebben zo onze eigen manier om daaraan bij te dragen: drinkt voortaan altijd tapbier in Vera. 

Gegroet, JosZ 

Leipziger Ring, 2010 Human Rights Award  – Leipzig Documentary Film Festival
Award for Best Development Message – Millennium International Documentary Film Festival 2010
Best Documentary – Raindance Film Festival 2010