Mr Richard komt uit Groningen, maakt akoestische folk, bestaat uit vier leden en is ontstaan nadat een andere Groningse folkformaties besloot te stoppen met spelen. Iets wat wel vaker voorkomt, een band besluit te stoppen en daar komt dan een of meerdere goede bands uit naar voren.Zo is Mr. Richard samen met Town of Saints gerezen uit de as van Stain on Teflon.

Mr. Richard borduurt verder op de sound die Town of Saints ook had, folk dat met een been in de punk staat. Ik moet ook bij Mr. Richard denken aan bands als Frank Turner, of Ghost Mice en Andrew Jackson Jihad. Bands die met een gezonde diy en punk attitude hebben, goede sing-a-longs en dat alles met (bijna alleen) akoestische instrumenten. Tourt wel zo makkelijk, je kan overal spelen zonder gelijk de buren van stok te blazen.

Op hun bandcamp is hun live opgenomen EP te beluisteren. Vier melancholische songs die heel goed klein zijn gehouden. Je kan horen dat de band gefocused de studio is ingedoken, zeker indrukwekkend voor een band dat nog maar amper een jaar bestaat. Op drie van de vier nummers neemt Teake Damstra de zanger, en de rest van de band vult hem aan met harmonie en samenzang.

Op het nummer I Am neemt zangeres Geertje Damstra de lead, en deze afwisseling zorgt er bij mij voor de link met Damien Rice. Al zou ik Mr Richard niet zo "episch" als die laatste willen noemen. Melancholisch en rustig, maar nog wel met genoeg energie dus. Naast twee keer zang hebben ze ook nog een elektrische gitaar, dus er wordt op z´n tijd nog gerockt ook, en ze hebben ook iemand op de contrabas. Zo'n absurd groot houten instrument. In de kelderbar. Komt dat zien!

- Thomas