Je bent dus vanavond in VERA (natúúrlijk ben je vanavond in VERA: My Brightest Diamond speelt!), maar het voelt geregeld alsof je heel ergens anders bent. Het ene moment verkeer je in een orkestzaal bij een opera, het volgende in een cabaretzaaltje, het derde bij een kamerconcert. Tijdens ‘Feeling Good’, de cover van Anthony Newley en Leslie Bricusse, waan je je in een rokerige nachtclub, om uiteindelijk toch te landen in de rocktempel die VERA heet. Niet voor één gat te vangen, deze hier zo geliefde cultband!

Je kijkt vol ontzag naar Shara Worden, feitelijk My Brightest Diamond, de multi-instrumentalist en stemkunstenares uit New York. Zij weet als geen ander underground rock te combineren met klassieke muziek. Dat de show theatraal en soms interactief met het publiek is, maakt het alleen maar opwindender. Je verbaast je niet meer over haar schitterende stem als je hoort dat ze Bachelor of Music is in ‘Classical Vocal Performance’ aan de universiteit van Noord-Texas. Je realiseert je ineens dat je haar zang zelfs al eerder hebt gehoord, op platen van Sufjan Stevens, The Decemberists en Fatboy Slim.

Het werk van ‘A Thousand Shark’s Teeth’ blijkt vooral te leunen op klassieke elementen, waar de liedjes van ‘All Things Will Unwind’ nadrukkelijker rocken. Je geniet van de afwisseling en de schijnbaar natuurlijke symbiose tussen die twee. De vorig jaar verschenen nieuwste plaat ‘This Is My Hand’ ben je na een paar swingende, soulvolle songs al van plan te kopen bij de merch-kraam. Al voor het einde van de set kijk je om je heen of er nog ergens zo’n mooie artwork-poster van de muur te grissen is, voor thuis aan de muur.

Na afloop van een enerverende, overdonderende concertervaring geniet je na in de Kelderbar, tussen mensen met een even grote glimlach als jij. Je denkt terug aan het bijzondere voorprogramma van Tim Fite, de experimentele digi-kunstenaar uit Brooklyn, die je liet deinen en lachen. En je herbeleeft vooral My Brightest Diamond, een band net zo schaars als de edelsteen zelf, en minstens zo mooi.

T-Ice