Ter gelegenheid van de Vera Krant Expositie spelen de Groningers van My Friend Television in de Kelderbar. Het is zeker geen toeval dat juist deze band er staat. Frontman Ricky van Duuren (waarover in de laatste alinea meer) kennen we sinds jaar en dag als The Fearless Cartooneer, die vele malen de laatste twee pagina's van de Vera Krant opsierde met zijn humoristische en vaak maatschappijkritische strips. Voor de "Vera Krant - Historische Finale Editie", die tijdens de expositie wordt gepresenteerd, maakte hij speciaal een strip, die op de vertrouwde pagina's is terug te lezen. Naast de dertig jaar jongere Merijn, met wie hij de harde kern van de bad vormt, speelt ook zijn vrouw en mede-striptekenaar Barbara Stok mee. Ook zij heeft een bijdrage geleverd aan deze en vele vorige Vera Kranten.

Goed, naast hun directe link met de Vera Krant is het ook gewoon een waanzinnig goede band. De rauwe doorleefde Folk waarbij hun gitaarspel en de raspende stem van Ricky je intrigeren, was al vaker live te zien in in Vera, maar ook op Noorderzon, WinterWelVaart en Incubate. Kortom een mooie kick-off voor de drukke Eurosonic/ Noorderslag week, waar je dagelijks tussen 13 en 17 uur de expositie rondom de Vera Krant kunt bekijken onder het genot van een drankje.

Maar dat is nog niet alles! Ricky wordt voor al zijn jaren van trouwe dienst geëerd met een uitgebreide spot in de een andere expositie in het Vera pand. Het Verhip een Strip museum presenteert in de hal van Vera werk van de Vera Krant huis-striptekenaar Fearless Cartooneer alias Ricky van Duuren en striptekenaar Marc 'scared shitless' van der Holst.

Ricky van Duuren was als Fearless Cartooneer een blijvertje voor de Verakrant. Hij begon in 1992 en bleef tot 2011. Daarom kunnen wij hem waarlijk de huis-striptekenaar van Vera noemen. Fearless Cartooneer trakteerde ons al die jaren op zijn maatschappijkritische stripstroken middels diverse personages. God, Hitler, voetbal, presidenten, dronken punkers, burgermannetjes, de Dood, levensbeschouwelijke bloemetjes en clowns, het rattenduo en Superbum -al dan niet voorzien van tekst in Amerikaanse slang- waren al die jaren het vaste tweewekelijkse kader tussen alle concerten, film- en swingavonden. Mark van der Holst nam de tekenpen over in 2011. Hij tartte de wetten van horensdolheid op eigen wijze met Deef, Frank Hiëp, Brenda Bosma & Biggetje Spek tot het end van de Verakrant in juli 2013.

Meer informatie over de Vera Krant Expositie en het Verhip Een Strip museum vind je hier.