Er zijn in de afgelopen 10 jaar al een 10" EP en een hele lading cassettes uitgebracht, maar nu is het tijd voor de presentatie van een volwaardige LP van My Friend Television, getiteld 'Six Times My Friend Television' (2024) . Na de plaatpresentatie van Jurgen Veenstra's wh^rl is dit - heel toevallig? - de tweede plaatrelease in Vera van een ex-Moonlizards-lid in juni. MFTV is in 2011 begonnen als een folk/country noir solo-project met psychedelische trekjes van de Groninger tukker Ricky van Duuren, maar groeit in de loop der jaren uit tot een volwaardige folky, psychedelische underground rockband. De zes fraaie, melodieuze nummers van ' Six Times My Friend Television' staan al in demo-vorm op Bandcamp en roepen bij mij meteen associaties op met bands als Guided  By Voices en Band Of Horses. Waarschijnlijk mede vanwege de gemeenschappelijke invloeden van eind jaren 60, begin jaren 70 bands, volgens MFTV zelf onder andere Big  Star, The Band en The Velvet Underground.

Je bent gitarist, maar  bij verschillende bands hangt er toch steeds een bas om je nek. Dat overkomt Ricky van Duuren nadat hij in een vorig leven in de roemruchte Groninger oerpunkband Nul-50 een bas in zijn handen geduwd krijgt, simpelweg omdat de band al een gitarist heeft. Vervolgens wordt je door pretpunk-uitvinders de Boegies als bassist gevraagd en kom je niet meer van die rol af. Het helpt ook niet als tijdens een jaarwisseling in de roerige jaren 80 je hele huisraad inclusief je prachtige Rickenbacker gitaar onder toeziend oog van de Groninger hermandad uit je kraakpand in de Oosterpoort wordt geroofd en op de brandstapel wordt gegooid door het plaatselijke buurttuig. En dat terwijl je niet thuis was, omdat je als goede zoon naar de verjaardag van je moeder in Enschede bent gegaan.

Na de Boegies is Ricky onder andere nog bassist in undergroundbands Henk En Het Huis, Moonlizards en Buzz Aldrin, maar als die bands ter ziele zijn gegaan, kan hij eindelijk weer gitaar spelen als zanger/gitarist in garageduo De Straaljagers. Samen met eega Barbara Stok, die heel toepasselijk plaatsneemt achter het drumstel en tegenwoordig ook vermaard striptekenaar is. Door fysiek ongemak moet Barbara Stok de sticks echter een tijdje aan de kant leggen en begint Ricky ergens in 2011 solo muziek te maken onder de naam My Friend Television. Het eerste MFTV nummer dat ik in die tijd zelf hoor is 'Where Did You End Up', een gedragen, sfeervol, melancholisch acoustisch folknummer dat wordt aangekondigd met een foto van een dakloos iemand, die een winkelkarretje voortduwt en dat door een clip vol jaren 70 schoolfoto's een extra tragische lading krijgt. Het meer ingetogen MFTV blijkt tevens een breuk te markeren met de hardere bands uit het verleden.

Met Merijn Jansen (gitaar/zang) wordt MFTV vervolgens een folkduo, waarbij de rauwere, doorleefde stem van Ricky fraai samenvalt met de hogere vocalen van Merijn. In 2013 wordt met behulp van zangeres Brenda Bosma van Spilt Milk een viertal prachtig melodieuze country/folk songs uitgebracht op de 10" EP 'Joe' (2013) door Subroutine Records. Hierna voegen Brenda Bosma, bassist Frank Hiep (Vox von Braun, Propeller) en drummer Barbara Stok zich bij de band voor optredens op Oerol, Le Guess Who, Welcome to the Village en in het voorprogramma van Blonde Redhead in Vera. De muziek ontwikkelt zich tot een mix van country/folk, outsider pop  en underground rock. Vanaf 2014 wordt via de Audiocassetteclub in wisselende bezettingen een aantal cassettes uitgebracht, waarop er lustig op los wordt geëxperimenteerd. Tegenwoordig is MFTV met de komst van beeldkunstenaar en drummer Kröner en bassist Els Werkman (ex-Garcia Garcia) weer een volledige band.

In Vera is Ricky geen onbekende. Naast alle optredens in Vera met zijn vroegere bands en MFTV, ontwerpt hij als lid van Vera's Art Division jarenlang concertposters. Als The Fearless Cartoneer is hij van 1992 tot 2011 de huis-striptekenaar van Vera en verschijnen zijn strips vol zwarte humor tweewekelijks in de VeraKrant. Merijn Jansen heeft onlangs MFTV verlaten en in zijn plaats vinden we nu ex-Vera bestuurslid Sebastiaan Vos op toetsen, waardoor het Vera-gehalte in de band behoorlijk stijgt. Als fanatiek muziekliefhebber heeft Sebastiaan Vos talloze bands op het Vera-podium mogen bewonderen, nu staat hij er voor het eerst zelf. Een lading andere ware en oprechte muziekliefhebbers zullen dan voor het podium horen hoe deze nieuwe muzikale toevoeging de nummers van MFTV zal verrijken.

Met The Avonden zien we tijdens deze plaatpresentatie een tweede uit de hand gelopen soloproject van een muzikant annex striptekenaar. The Avonden is begonnen met Marc van der Holst, de maker van de strip Spekkie Big en bekend van bands als The Hospital Bombers, The Heights en Spilt Milk. Deze recensie van Jan Kooi in 'De Vijf van Elpee' van december 2018 over de tweede plaat 'wat een cirkel is' (2018) stond al eens op deze site:

"Tweede plaat op Subroutine van The Avonden, let op het lidwoord. Sommige leden lieten eerder sporen na in bands als Hospital Bombers en Spilt Milk. Hier dus Nederlandstalig en dat leverde reeds menig laaiende recensie in de media op.  Zo noemde de Volkskrant dit ‘de mooiste Nederlandstalige plaat van 2018’ en de kans dat dit het geval is, is vrij groot. De gitaren rinkelen hier en daar lekker en het sfeertje van bijvoorbeeld de rustige nummers van een band als Yo La Tengo weten ze prima te pakken. De mooie verhalende teksten hebben een poëtische uitstraling zonder nou direct moeilijke poëzie te worden. Voor wie van de muziek en teksten van Spinvis houdt en van de teksten van Meindert Talma."

Dikkie.