My Week with Marilyn (Simon Curtis 2011) 

Wat Colin Clark overkwam was in zijn tijd waarschijnlijk de droom van veel mannen: één week met Marilyn Monroe. Hij werkte als regieassistent bij de opnames van The Prince and the Showgirl (1957), een film die bekendheid zou krijgen door de moeilijke verhouding en het gebrek aan chemie tussen de hoofdrolspelers Monroe en Laurence Olivier.  De toen al grande dame uit de showbizz vond in Clark een bondgenoot om de werkdruk en Hollywoodallures te ontvluchten en liet zich door hem de andere kanten van zijn Engeland zien. Een betoverend avontuur voor zolang het duurde.

Alle waarschuwingen ten spijt kon Clark de charme van de schone blonde niet weerstaan, terwijl hij natuurlijk wist dat zij helemaal ‘out of his league’ was. Dit kon alleen eindigen met een gebroken hart, toch? Om haar verleidingskracht stond het sekssymbool tenslotte bekend en dat zou ook deze keer niet anders gaan.

De film, die gebaseerd is op de memoires van juist deze Colin Clark, wordt gedragen door Michelle Williams (Blue Valentine, Dawson’s Creek )die voor haar overtuigende Monroe een Oscarnominatie in de wacht sleepte.  Het is niet zozeer de uiterlijke gelijkenis die opvalt, natuurlijk heeft ze wel de overbekende blonde krullen en de sexy moedervlek, maar het zijn veel meer haar houding en gedrag die sprekend op de echte Marilyn lijken. Williams heeft heel precies naar de kwetsbare kanten gekeken, waardoor ze een breekbare Monroe laat zien, die ondanks haar kinderlijke hulpeloosheid nog steeds in staat is haar omgeving met haar betoverende aantrekkingskracht te manipuleren. Zo vergaat het dus ook de arme Colin.

My Week with Marilyn biedt een interessant en luchtig inkijkje in sterrenperikelen van de jaren vijftig en is door de nadruk op de persoonlijke druk die dit werk met zich mee brengt tegelijkertijd uiterst actueel. Tegenwoordig dromen mannen dan misschien ook wel over één week met de Monroe van de 21ste eeuw: Michelle Williams. Want laten we wel wezen, ongeacht de afloop en alles wat er misschien op volgde, Colin had wel de week van zijn leven.

Birte.