Het is weer eens tijd om dromerig voor je uit te staren en heerlijke, sferische en ook wel duistere geluiden over je uit te laten blazen. Nadja en Off the International Radar zijn de twee bands die hier vanavond voor gaan zorgen. De een afkomstig uit Toronto, Canada, de ander duitsers.

OtIR bestaat uit vier muzikanten die door middel van drums, bas, gitaar en keyboards een mix van post-rock, kraut, psychedelia en experimentele electronica maken. Langzaam vormgegeven nummers die de volgende versnelling maar niet lijken te vinden, maar juist daardoor een hypnotiserende werking teweegbrengen. Op internet worden ze geroemd om de visuals die tijdens shows op de achtergrond spelen, ik weet niet of dit vanavond ook wordt gebruikt. Het zou zeker sfeerverhogend werken.

Tijdens een door Owsum georganiseerd zomercafe van twee jaar geleden stond Nadja al eens in Vera, helaas kon ik daar toen niet bij zijn. Ik ben blij een herkansing te krijgen. Nadja is begonnen als eenmansproject van Aidan Baker, bedoeld om de duistere, noisy en zware kant van de experimentele muziek te verkennen, waar hij zich tot dan toe mee bezighield. Om dit project ook buiten de studio vorm te kunnen geven, kwam Leah Buckareff als bassist bij het project. Verschillende termen worden genoemd om de muziek van Nadja te omschrijven, 'ambient doom', 'dreamsludge' en 'metal-gaze', allemaal termen die volgens mij de lading aardig dekken. Het fascinerende aan hun geluid is dat het zowel melancholisch als opmonterend kan werken. Cinematografische beelden via talloze geluidslagen, die kunnen leiden naar surreכle droomsequenties en horrorachtige nachtmerries.

Verwacht geen interactie met het publiek van Nadja, zij laten de muziek voor zich spreken. Het is compromisloze muziek, je gaat het of fantastisch of verschrikkelijk vinden. Er is maar ייn manier om dit uit te vinden. Ik zie je vanavond. - EDWIN