Navarone! Volgens mij moet je echt je best hebben gedaan om niets van deze groep te hebben meegekregen de laatste paar maand! Hun bijzonder soulvolle seventies-hardrock verscheen op de radar en alle Dj’s en muziekjournalisten klommen over elkaar heen om als eerste de ontdekking te claimen! Nu is alle pers natuurlijk welkom, maar Navarone heeft dat helemaal niet nodig. Het album is namelijk van voor tot achter ronduit fantastisch. De zanger is een fenomeen, het gitaarwerk verraadt jarenlang samenspel en de ritmesectie staat als een huis. De groep is zo ongelooflijk strak op elkaar ingespeeld dat alles er live superspontaan en terloops uitkomt, maar ook thuis is de plaat superleuk en merk je pas echt hoe vlekkeloos er gemusiceerd wordt. Dit is een fantastisch, opwekkend en verslavend album en zoals de meeste fantastische, opwekkende of verslavende producten: het verkoopt zichzelf. Deze plaat  gaat, net als deze jongens straks,  de hele wereld over. Let maar op!

Nu lopen we in Vera al wat langer te leuren met andere kanten van seventieshardrock zoals witchcraft, Grand Magus enThe Devil’s Blood, maar de wereld is er nog nooit zo klaar voor geweest als nu (behalve dan in de Seventies jaja). Dat groovende, wind in de haren, wapperendebroekspijpen-vrijheidsgevoel heeft meer aantrekkingskracht dan ooit tevoren, het wachten was gewoon op een groep die dat zo volkomen kon verwoorden als Navarone.

Deze jongens staan echt met beide voeten in de klassieke hardrock. Veel groepen betrap je toch al snel op een trucje of een gekozen thema, maar Navarone niet. Navarone gebruikt het hele spectrum en richt zich geheel tegen de tijdsgeest in niet op singles maar op de “volledige-album ervaring”. Er wordt net zo goed episch en langzaam gerockt, er wordt gesoleerd, er zijn epische ingehouden stukken en full-on doorscheurende gitaren. En alles even goed, met een fantastische zanger erbovenop. Gaat dit zien, grijp je kans voor ze alleen nog maar in grote zalen of op festivals te vinden zijn!

In het voorprogramma kun je genieten van de bluesrock van LunaQ. 19 december hebben zij hier hun Cd+Videorelease gehad en dat viel goed in de smaak! Vanavond laten ook zij hun podiumkunsten zien!

Hassán.