Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat Nebula allang niet meer bestond, maar dat kan wel kloppen omdat de band  in 2010 een pauze inlaste voor onbepaalde tijd.Pas in 2017 werd de wereld medegedeeld dat ze  in 2018 weer op tour gaan.

Goed nieuws voor alle fans want dit jaar is ook gelijk nieuw werk van de mannen uitgebracht, genaamd “Holy Shit”en de gelijknamige tour is op 7 september gestart in de befaamde club “Saint Vitus” in Brooklyn NY. En nu hedenavond hier op het Vera podium.

De band is ontstaan in 1997 uit allemaal ex- leden van Fu Manchu (gelijk een mooi referentie kader in welke hoek je de muziek van Nebula moet zoeken). Laten we het houden op muzikale meningsverschillen.

De band maakt deel uit van de Palm Desert Scene. Vandaar ook de term “Desert Rock”. Denk daarbij aan Kyuss, Hermano, Brant Bjork, Slo Burn, Unida en een vroege Queens of the Stone Age (1e twee albums).

Hun stijl valt verder nog te omschrijven als (je ontkomt er niet aan) Stonerrock. Psychedelische fuzz rock met een enorme 70’s vibe. Denk aan een bluesy rockerige Led Zeppelin en de af en toe rechttoe rechtaan vibe van The Stooges meets MC5. 

De eerste keer dat ik Nebula zag was in 1999 samen met Unida (band van legendarische Kyuss frontman John Garcia). In Simplon notabene, zeg maar de zusterclub van Vera. Wat een heerlijke performance van beide bands was dat. Het freakte met een heerlijke spacey vibe en de rockfactor op 10!!!

Mocht dit hedenavond bij deze mannen weer het geval zijn dan count me in, want dan kan er wederom iets moois ontstaan zoals 20 jaar terug.

Support is deze avond van de Zweedse Stonerrock/heavy metal formatie The Quill die ferm de pas erin houden. De gitaren zijn even wat zwaarder gestemd en het volume wat opgeschroefd. Deze vijfmans formatie bestaan sinds 1990 en hebben sindsdien de beuk er aardig ingegooid. De invloeden zijn ook niet de minste van oa.  Black Sabbath, Deep Purple tot Soundgarden, Alice in Chains, Monster Magnet, Corrosion of Conformity.
Tja…

Geloof mij...mocht je niet nog wakker zijn dan ben je het dan wel. In ieder geval een reden om op tijd te komen.

Case.

Ps. Beide bands zijn uiteraard ook een mooie opwarmer voor het “Into The Void” festival dat weekend in Neushoorn te Leeuwarden.