Na vijftien jaar staat No Age ineens weer op de Vera-planken! In 2008 speelden ze met Lightning Bolt en White Circle Crime Club en waren ze nog een furieus noiserock-duo. Ze hadden net hun -gave- debuut ‘Nouns’ uit op Sub Pop en waren voor het eerst in Europa. Sindsdien heeft dit tweetal uit Los Angeles een hele evolutie doorgemaakt, wat goed te horen valt op de zes langspelers die ze inmiddels op hun naam hebben. Nu zijn gitarist Randy Randall en drummer/zanger Dean Allen Spunt eindelijk weer eens terug in Grunnen, maar ga er dus vanuit dat het totaal anders wordt dan de vorige keer.

Op de jongste schijf ‘People Helping People’ (vorig jaar verschenen op Drag City) horen we namelijk een heel andere kant van No Age dan voorheen. Gebleven is het experiment en de schijt-aan-alles-insteek, maar de plaat klinkt veel abstracter en excentrieker dan de punky songs van weleer. Zeven liedjes zijn instrumentaal, vijf hebben geen drums. Dit is de eerste plaat die ze geheel zelf hebben opgenomen. Het is een groeiplaat die meerdere luisterbeurten verdient. En hoewel ik de geluidsmix niet fantastisch vind, weet ik wel dat ze dit live doorgaans wel goed voor elkaar hebben en dan wat beter kunnen knallen.

No Age combineert de klassieke rockinstrumenten naar hartenlust met synthesizers, en laveert moeiteloos tussen experimentele punk, ambient noise en hypnotiserende soundscapes. Ze hebben altijd al in de arty hoek gezeten, met bijdrages aan kunstvoorstellingen, multimedia-installaties, soundtracks en exposities. Met ‘People Helping People’ lijken ze nog meer die weg in te slaan. Kom de evolutie van deze bijzondere band live gadeslaan!

De leukste bandnaam van vorig jaar is natuurlijk Dorpsstraat 3. Zij kwamen met de singles ‘De Priester en ‘Een Groot Gevaar’, gevolgd door de EP ‘Bijgeloof In De Lage Landen’ en waren in Stad al live in Simplon te zien. Balancerend tussen post-punk en synthwave met wat oosterse invloeden, schotelt dit ensemble u spannende songs voor die onderhuids nog lang na blijven kriebelen.

T-Ice