Duizend aanstekelijke dansfilmpjes en één universele taal
We hebben bijna allemaal wel eens uren achter elkaar filmpjes gekeken op YouTube of Instagram, maar nooit zo grondig als beeldend kunstenaar Anouk Kruithof en haar onderzoeksteam het deden. Met dit 52-koppige team grasduinde ze jarenlang online, op zoek naar net nieuw geüploade dansfilmpjes van over de hele wereld. Van de stoelendans, limbo, finger tutting en gabber tot aan parades op pleinen, ceremonies op sportvelden, feestjes op stranden, voorstellingen op podia en solo’s op straatstenen: Kruithof kneedde al die dansstijlen – duizend (!) in totaal – tot een vier uur durende, enerverende video-installatie: Universal Tongue. De installatie, op Noorderzon te zien op acht enorme schermen, laat je in 60 minuten verschillende manieren zien waarop dans een universele taal vormt. Een taal die wordt gedefinieerd en gebruikt door verschillende subculturen, viraal wordt verspreid en over de culturele grenzen van alle landen en continenten van de wereld reist. Een aanstekelijke ontdekkingsreis naar dansstijlen door de jungle van het internet.

---

"Kijken naar dansende lijven is dezer dagen bijna even opwindend als er zelf tussen staan. Dat bewijst de video-installatie Universal Tongue, de eerste wereldencyclopedie van dansstijlen, samengesteld uit duizenden Youtubefilmpjes." 

- Charlotte De Somviele, De Standaard


---

Anouk Kruithof
Anouk Kruithof is een beeldend kunstenaar die diverse kunstvormen op een gelaagde en interdisciplinaire manier combineert. Het werk van Kruithof is een onderzoek naar de online weergave van urgente maatschappelijke thema's. De afgelopen jaren verzamelde ze circulerende beelden over zaken als privacy, overheidstoezicht, vervuiling en klimaatverandering. Ze probeert in haar kunstwerken gemoedstoestanden uit de samenleving in kaart te brengen, onzichtbare relaties in fysieke vorm te manifesteren en nieuwe verbindingen en betekenissen te laten ontstaan. Het werk van Kruithof wordt gezien als een verfrissend originele bijdrage aan de hedendaagse fotografie en is tentoongesteld in o.a. het MoMA in New York.

Credits
Initiatief, maker en producent | Anouk Kruithof
Hoofdredactie | Ginta Vasermane (F.L.O.A.T), Joep de Boer & Justin Swinburne

Praktische informatie

- De installatie is rolstoeltoegankelijk, stuur wel even een mailtje naar [email protected] met op welke dag en tijd je wilt komen.
- Kaartverkoop gaat via Noorderzon