Omar Rodriguez Lopez is natuurlijk al lang geen onbekende meer in onze club. Hij is hier al meerdere malen over vloer geweest met zijn constant van samenstelling wisselende vijfsterren “group”, maar vroeger natuurlijk ook met At-the-drive-in en The Mars Volta. Verder werkte hij samen met helden als bijvoorbeeld John Frusciante en Lydia Lunch én roeptoetert hij in elk interview hoe fantastisch hij VERA wel niet vindt. Nou Omar, die liefde is geheel wederzijds!

De vorige keer dat Omar hier zijn kunsten kwam vertonen leverde hem dat de titel “beste concert” op in de jaarlijkse VERA poll. Toen had hij weliswaar zijn toenmalige vriendin en Mexicaanse megaster Ximena meegenomen, maar nu heeft hij het ook lang niet gek voormekaar. Vocalen worden verzorgd door ene Teri Gender Bender, beroemd en berucht als zangeres en bandleider van Le Butcherettes. Zeer mooie band ook trouwens!

Omar schijnt de laatste jaren wat milder te zijn geworden en zijn bandleden meer ruimte te geven voor improvisaties en eigen inzicht. De laatste “solo” albums (overigens al 20 sinds 2004) en live-filmpjes laten een spelvreugde zien die zijn gelijke niet kent.  Overigens is er eind vorig jaar een overzichts-vierdubbel LP uitgekomen  ter kennismaking voor mensen die zich willen verdiepen in Omar’s lijvige solo-output. Behalve veel is het oeuvre ook nog eens veelzijdig , dus een samenvatting  is zeker welkom.

Live is het een prachtige, dichte, explosieve wolk van suizende psychedelica. Omar kan alles met zijn gitaar en doet het ook, soms afwisselend maar vaak tegelijk. Daarnaast is het ook nog een hartstikke aardige vent die onze club promoot waar hij maar kan. Niet te missen. Overigens ook zeker voor alle nieuwe Groningers die willen weten waar die legendarische VERA, Club for the International Popunderground nu helemaal over gaat: Zondag 23 september maak je het mee.

Omar neemt producer Mono/Poly (geboren als Charles Dickerson) mee als support act. Zijn nieuwe album komt uit op het Rodriguez Lopez Productions Label. Verwachtingen voor deze plaat zijn hoog, na het brouwsel van dub-step beats, Oosterse filosofie en politiek op 'Paramatma'.

- Hans