Onder Ons (Marco van Geffen, Nederland 2011)
35mm, 84 min, Nederlands & Pools gesproken, deels Nederlands ondertiteld
Dutch & Polish, some Dutch subtitles
 

Onder ons en 170 Hz (Joost van Ginkel, 2011) waren wat mij betreft de hoogtepunten van het afgelopen Nederlands Film Festival. 170 Hz, een klassiek liefdesverhaal met een bijzondere twist, komt pas over enkele maanden uit en hopelijk kunnen wij die uiteindelijk ook in de Zienema vertonen. Het zogeheten Vinex-drama Onder ons valt vooral op door de on-Nederlandse manier waarop Van Geffen een beeld schetst van ons huidige land. En binnen de Nederlandse filmwereld is dit helaas een groot compliment.

In Onder ons neemt een stel met een tweede kindje op komst de Poolse au pair Ewa in huis. De taalbarrière in combinatie met haar introverte karakter doen de onderhuidse spanningen in het gezin snel toenemen. Het zoontje is dol op haar, maar wat houdt dat stille meisje toch zo bezig? Door twee perspectiefwisselingen krijgt de kijker de gebeurtenissen behalve van het gastgezin ook vanuit Ewa en een bevriende au pair, in alles haar tegenpool, te zien. Dit effect wordt niet zoals gebruikelijk als kunstgreep ingezet om de spanning te verhogen, want ondanks een thrillerelement is Onder ons vooral een drama dat onderlinge menselijke relaties en gebrekkige communicatie onderzoekt tegen een strakke Vinex-achtergrond.

Het scenario van Van Geffen en Jolein Laarman werd genomineerd voor de International Filmmakers Award 2009 van het Sundance Film Festival. De film is bedoeld als eerste deel van een thematische trilogie over de hoeksteen van de samenleving, de opvolger wordt Geen Naam van hetzelfde scenarioduo. Onder ons biedt een unieke uitvergroting van een klein stukje van onze samenleving en gaat door de constant beklemmende sfeer direct onder de huid zitten. Kortom, een film waar Nederland trots op mag zijn. Mis deze eenmalige vertoning niet!

Ruben