Hij is af. De nieuwe plaat van Orgel Vreten. Laat jullie trommelvliesjes maar lekker wapperen! Zo introduceert Thijs Schrijnemakers de plak vinyl van Orgel Vreten, het tweemans project van Robin Piso, toetsenist van psychedelische rockband DeWolff en Schrijnemakers, toetsenist bij Wende Snijders en rockband Stereo, de band die ooit gevormd werd in het tv programma Rock Nation. Dat Nederland ook een 'orgelnation' is blijkt uit de populariteit van het duo, dat uitverkochte zalen trekt.

In Groningen houden we ook wel van een potje ruige orgel. Wij hebben natuurlijk Andre, organist van Green Hornet, die bijna bij die andere Wolfband gespeeld had, Wolfmother! En van plaatjes met orgel, daar houden wij ook wel van! Lekkere hitsige sixties stoempers en zwierige Las Vegas grinders en gierende souldeuntjes.

De beide jongens van Orgel Vreten weten van wanten. Samen met enkele gastmuzikanten op drums en gitaar zwiert het duo op het podium alle kanten uit. Twee orgels tegenover elkaar, zwetende jongens en racende toetsen. Booker T zou een traantje laten bij deze orgelorgie.

De jongens kennen hun klassiekers, ze coveren nummers van Deep Purple en Focus, maar gaan ook het gevecht aan met wat jazzier klanken en speelse nonchalante melodietjes die uit de platenkast van Duitse filmcomponist Gert Wilden  lijken te komen of ze gaan op een psychedelisch rockende tour met bluesy instekers en straffe toetsen.

Het is superleuk om de jongens live te zien, de ene keer neemt Piso het voortouw, de andere keer leidt Schrijnemakers de dans. Ze vullen elkaar aan, in en orgelen om elkaar heen als een verliefd paar, dat op de dansvloer schuifelt.

The Merciless Hammond Battle is een schijnbaar spontane opwelling geweest, maar wel een die in mijn ogen, en oren, zeer geslaagd is. Het verveelt eigenlijk nooit en dat is heel knap voor een bijna geheel instrumentale set, waar de sterren van de avond zijdelings op het podium zitten en eigenlijk nauwelijks het publiek in kijken. Het is heel romantisch en hypnotiserend allemaal. Erg leuk!

De rest van de avond wordt aangekleed door de Celluloid Gurus, die met hun 8 mm projectors sexy softporno beelden vertonen, en daarbij geile plaatjes draaien.

Al met al een heerlijk hitsig en sexy einde van een goed muzikaal jaar!

- Nathalie