Traditiegetrouw programmeert Zienema ook dit jaar weer een film in het kader van de Dag van de Architectuur, waarin, wie had het verwacht, bouwkunst centraal staat. Dit jaar vertonen we de Japanse anime Metoroporisu (2001).

In Metroporisu zien we een soortgelijke samenleving, en volgen we de jonge detective Kenichi die op onderzoek uitgaat naar de achtergrond van de mysterieuze robot Tima.  De film haalt zijn inspiratie uit de gelijknamige manga van Osamu Tezuka, die op zijn beurt weer gebaseerd is op Fritz Lang’s klassieke film Metropolis uit 1926. Lang’s Metropolis is qua leefruimte verdeeld in sociale klassen: de gepriviligeerden leven bovengronds in de frisse lucht, terwijl de arbeidersklasse ondergronds een monsterachtige machine bemant waar de stad op draait.

Dat er een animeversie van dit verhaal is gemaakt is zo gek nog niet dus, eigenlijk. De film vertoont immers allerlei ingrediënten van de cyperpunk traditie: gigantische high-rises, armoede, sociale spanningen, en natuurlijk robots en machines. En dan kon het ook nog eens niet in betere handen hebben gelegen - Katsuhiro Otomo, die o.a. Bekend is als de bedenker van de populaire cyperpunk anime Akira, schreef het script.