EK special – The Other Chelsea: A Story from Donetsk (Jakob Preuss, 2010)

FC Zienema bouwt donderdag 14 juni de bekende tribune aan de Oosterstraat 44 op voor de perfecte EK-film. Ondergetekende sloop vroeger nog wel eens tijdens een Zienema vertoning naar de Kemenade om een Champions League-wedstrijd te kijken, als altijd schipperend tussen zijn  interesse in koning voetbal en de betere cinema. De documentaire die 14 juni wordt vertoond, The Other ChelseaA Story from Donetsk, rijgt beide tegenpolen echter fijn aan elkaar:  het biedt het vermaak van volkssport nummer 1, maar heeft tegelijk een diepgang waar Lionel Messi nog een puntje aan kan zuigen. En alvast voor verstokte voetbalhaters: er komt bijna geen voetbal in voor!

De documentaire volgt enkele mannen op leeftijd die al tientallen jaren voor een hongerloontje in de kolenmijnen van Donetsk werken. De mijnen worden door de plaatselijke regering een voor een gesloten, maar voor vervangend werk of een sociaal vangnet wordt niet gezorgd. De toekomst is dus onzeker, maar gelukkig hebben de heren een houvast: Sjachtar Donetsk, de voetbalclub die in de laatste jaren een ware zegetocht door Europa maakt. Niet in de laatste plaats sinds oligarch Akhmetov zich met de club begon te bemoeien. Alleen wel wrang dat er miljoenen in de club wordt gestoken terwijl men zich om de crisis in de regio weinig bekommert.

 De film volgt twee clubfans: mijnwerker Shasha die tussen het volk geniet van elke uit- en thuiswedstrijd en de lokale politicus Kolya die hoog boven Shasha in de VIP-box verkiezingshandjes schudt. De filmmaker laat heel subtiel de ware drijfveren van de gastvrije Kolya zien en jaagt hem langzaam in een hoek waar zijn aanvankelijke vriendschap omslaat in nerveus ontwijkend gedrag. Ondertussen bereidt Shasha zich voor op de finale van de Champignons League die zijn club voor het eerst hoop te winnen. The Other Chelsea broeit als een stadsderby met grote belangen en is doorsneden met creatieve animaties die de zegetocht van Sjachtar Donetsk verbeelden. Een betere aftrap van het EK bestaat niet, dus kom op 14 juni langs in stadion VERA. De wedstrijd begint 21.00u en seizoenskaart niet nodig.

Harmen