Helaas kan VERA door de smalle ingang in het oude voorpand mensenmassa's niet snel verwerken. Kom dus op tijd om een lange rij te ontlopen.
Heb je nog geen maandkaart, hou dan € 1,50 paraat voor een snelle kassa-afwikkeling. Alvast bedankt.

__________________________________________________________________________

In november, tijdens de afgelopen editie van Le Guess Who?, dat fijne festival in Utrecht, sprong er één band voor mij met kop en schouders bovenuit en dat was Other Lives. Badend in stemmig groen licht betoverde Other Lives (afkomstig uit de band Kunek) de volle zaal van Tivoli de Helling. Ik was van tevoren bevreesd dat hun multi-gelaagde en multi-instrumentale songs live niet goed uit de verf zouden komen, maar dat bleek 100% mee te vallen. De vijf bandleden wisselden voortdurend, en soms zelfs midden in de liedjes, van instrument om dit te ondervangen. Ik ben eigenlijk verbaasd dat op dit moment van schrijven de Grote Zaal van Vera nog niet is uitverkocht. Want ze tourden reeds met Bon Iver en Radiohead. En hoeveel goede plaat- en concertrecensies kan een band eigenlijk krijgen?

Die plaat in kwestie, ‘Tamer Animals’, gooide vorig jaar in alle zichzelf respecterende muziekjaarlijstjes hoge ogen. In onze Vera Poll eindigde hij weliswaar ‘slechts’ op de 21e stek, maar als je dan ziet wie er allemaal in de top 50 staan, is dat een prima prestatie. Misschien komt het ook omdat het Vera-publiek vaker houdt van wat meer rammelende, ongepolijste platen: gewoon de ‘record’-knop indrukken en in één take inspelen die nummers. Dan krijg je een heel ander geluid dan als je 14 maanden in je huisstudio de tijd neemt voor 11 liedjes. Want dat is wat Other Lives heeft gedaan. In hun woonplaats Stillwater, Oklahoma, hebben ze net zo lang geschaafd, geknutseld en laagjes toegevoegd tot het verbluffende resultaat aan de wereld getoond mocht worden.

‘Tamer Animals’ is zo’n indie-plaat die je telkens opnieuw kunt draaien om steeds weer nieuwe elementen te ontdekken. We horen viool, klarinet, cello, trompet, gitaar, bas, piano en allerlei percussie. Daaroverheen regelmatig meerstemmige zanglijnen in de traditie van Fleet Foxes. De prijsnummers staan wel in het begin (verderop vermindert de spanning wat), met ‘Dark Horse’, ‘As I Lay My Head Down’ en bovenal de titelsong ‘Tamer Animals’ als uitschieters. Alles op deze plaat draait om sfeer, om gemoedstoestand, om state of mind. Zanger en bandbrein Jesse Tabish verklaart fan te zijn van Sigur Rós en Godspeed You! Black Emperor en zijn Other Lives niet als band maar als een ensemble te beschouwen. Net als zijn voorbeelden wil hij traditionele patronen doorbreken. Other Lives kan wat dat betreft wel als het ingetogen broertje van Arcade Fire beschouwd worden. Live weten ze in elk geval de spanning minstens zo goed van het podium op het publiek over te brengen.

Spanning is ook een centraal begrip in het vocabulaire van The Magnetic North, dat het bal vandaag mag openen. Deze verse band uit Calgary, Canada, heeft nog niet al te lang geleden haar debuut ‘Constellations’ uitgebracht en laat horen dat er niet alleen in Toronto en Montreal goede Canadese muziek gemaakt wordt. ‘Darkpop’ noemen ze hun werk, met pakkende songs over prille liefde, nostalgie, de menselijke zwakheden en de schoonheid van het Canadese landschap. The Magnetic North zijn de broers Paul en Stephen van Kampen en Dan Wilson. ‘Constellations’ bestaat uit piano-gestuurde indie-songs die allen wel ergens een prachtig moment kennen. Zeker de moeite van het op tijd komen waard. Maar dat zou ik sowieso maar doen, want ik verwacht nog steeds dat deze avond uitverkoopt, dus dan staat er een rij tot aan de Papengang.

- T-Ice