Over Canto (Ramon Gieling, Nederland 2011)

Dat muziek een belangrijke plek in je leven kan innemen zien we hier in Vera bijna dagelijks. Metalfans die hun hele outfit aanpassen, punks die hun muziek als levensstijl beschouwen, maar kan klassieke muziek dat ook? En dan niet Mozart of Beethoven of andere stoffige heren met witte pruiken, maar hedendaagse klassieke muziek?

De film Over Canto is het bewijs dat het kan. Het pianoconcert Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt is alles behalve een standaardwerk. Niet alleen omdat het drie uur duurt en bij voorkeur op  vier vleugels gespeeld moet worden, maar ook omdat het door kenners oorspronkelijk als niet heel bijzonder of inventief werd gezien. Het is eigenlijk behoorlijk simpel, en dat is juist de kracht. Er gaat een bijna onweerstaanbare aantrekkingskracht uit van het stuk. In Ramon Gielings documentaire vertellen fans wat het stuk met hen heeft gedaan en hoe het hun leven heeft beïnvloed. Van bevallingen en  operaties, verlies, echtscheidingen tot zelfmoord, overal speelde Canto een sleutelrol. En welk ander klassiek werk prijkt nou als tatoeage op de bovenarm van een voormalige dj?

Passend bij het uitzonderlijke karakter van het muzikale werk, is ook de documentaire op een bijzondere manier opgebouwd. Regisseur Gieling combineerde interviews met korte nagespeelde scènes uit de verhalen die mensen vertelden en ordende deze rondom een uitvoering van het werk op een bijzondere locatie, namelijk het station in Groningen. De verhalen zouden een beetje zweverig over kunnen komen, ware het niet dat de combinatie met de muziek de verhalen geloofwaardig en begrijpelijk maakt. Je zou het misschien niet meteen op je arm gaan laten zetten, maar het enthousiasme voor deze muziek is na het zien van deze film wel duidelijk voelbaar. Misschien is dat ook de reden waarom Over Canto zo goed werd ontvangen. De documentaire heeft inmiddels de status van ‘Kristallen Film’ bereikt, wat betekent dat er sinds de release begin december al meer dan 10.000 mensen een kaartje voor deze film hebben gekocht.

Een zin uit de begintitels van de film vat het geheim van Canto Ostinato mooi samen: “Is muziek in staat om mensen te veranderen? Ja. Het gebeurt. Heel af en toe. Net als met de liefde.” Dit is waar Over Canto over gaat, een indringend beeld van de kracht van muziek.

Birte.