Inmiddels vaste prik voor zomercafé’s en wat het kunstenaarscollectief OWSUM uit hun hoeden tovert is altijd een verrassing. Vorig jaar was het een feestje op experimentele hip hop dj’s, rappers en improviserende dance acts. Het jaar daarvoor waren het garagerock bandjes en experimentele electro dj Aardvarck die de zaal op de kop zette. Elk jaar weer wat anders en Owsum kennende elk jaar weer kwaliteit acts uit de huidige underground pop en experimentele wereld. Zij durven onbekende en ontoegankelijke acts aan een groter publiek te laten zien. Owsum is ooit begonnen als winkeltje in de Gelkingestraat, verhuisd naar de Oosterstraat en weer terug naar de Gelkinge. Daar deden ze exposities van kunstenaars die vaak ook muziek maakten, en dus kan je zo’n kunstenaar in je winkeltje laten optreden. Een erg mooie toevoeging aan het Groningse muziekwereldje. Hun moment supreme was het Scenery festival, twee jaar geleden alweer in het Grand Theatre. Optimaal gebruik makend van die ruimte zetten ze hun eigen kunst tegenover popmuziek, van rock ’n roll via metal naar bizarre electropop.

Draalaal is Mathieu Serruys & Ludwig Per. Die laatste kun je misschien kennen uit Groningen, het is namelijk de artiestennaam van Maurice Phillipe. Hij speelde onder andere in hardcoregroep Shikari. Inmiddels is hij naar Gent verhuisd waar hij met verschillende muzikanten samenspeelt. Zo ook met Mathieu Serruys, die onder andere in Broodmes speelt en het Smeltkop label runt. De twee heren maken ambient met gitaar, zelfgebouwde synthesizers en electronica. Snelle bewegende en pulserende geluiden schieten heen en weer. Als een aal die lang je benen schiet als je net zo fijn aan het zwemmen bent in de rivier op je vakantie in Frankrijk. Bestwel glibberig. En modderig. Het water is erg troebel dus je weet niet of de draalaal nog in de buurt is of niet. De eerste tape-release komt in augustus uit op Smeltkop. Wie weet hebben ze hem mee.

Aderlating zit in dezelfde sferische hoek als de heren hiervoor, maar is duisterder. Je hoort meer black metal en doom invloeden terug bij dit duo uit Sneek/Drachten. Zelf gebruiken ze de pakkende omschrijving 'Nauseating low frequencies raped by tape hiss'. Veel kapotte geluiden dus, af en toe drums en veel harsh noise. De twee heren weten je mee te nemen in de uitgestrekte dynamische soundscapes. Ze beschikken over een grote discografie vol LP's, cd's, cassettes en digitale uitgaven op labels als Devotional Hymns, Shadowgraph en Chrome Leaf.

Daarna is het tijd voor Vakantie. De groep dan. De twee leden van Vakantie zitten beide in het Owsum collectief en speelden eerder al bij Lepel, Betontegel en Subbacultcha!. Bekend door de speelse omgang met laptop en andere electronica. 'Bos house' of 'new aids' zijn ladingdekkende omschrijvingen. Ze laten golvende ambient en dreunende housebeats naadloos in elkaar over gaan. Op het Owsum Zomercafe zullen ze een techno, juke en inheemse electro DJ set ten gehore brengen.

DJ Sid Idiopath neemt de swingavond voor haar rekening. Een dame uit Rotterdam die met haar fijne selectie new wave en electroplaten de zaal met melancholie zal op komen vrolijken. Verwacht minimale beats, veel synthesizers en kille zangpartijen, maar eigenlijk schemert er continu vooral veel pop doorheen. VJ Marcel Imthorn zal de beelden verzorgen.

Vanavond zal ook de Complicatie CD #2 verschijnen. Deze cd wordt in een gelimiteerde oplage uitgebracht door Lekker Kut Platenmaatschappij. Een Gronings cd-r label met de focus op mooie fouten, knulligheid, probeersels en mislukkingen. Owsum-leden Bert en Gijs verzamelden 17 artiesten waaronder Horrid Red, Beredenen, Spoelstra, Mike Koldin, The Feeling Of Love, Woud, Body II Body, Garbage Whores, Werkverkeer en het eerder genoemde Broodmes. Voor €6,66 is hij van jou. - OWSUM & THOMAS