Het verhaal begon in de jaren ’80 tijdens de rockabilly gekte in Amerika, toen The Paladins nog naar de middelbare school gingen. Gitarist Dave Gonzalez speelde vaak samen met klasgenoot en contrabassist Thomas Yearsley,  en beiden waren gek van muziek uit de 50’s. Dat de heren goed overweg konden met de snaren moge duidelijk zijn. In 1987 besloot niemand minder dan Kim Wilson van de Fabulous Thunderbirds het duo samen met drummer Brian Fahey naar de studio in Austin, Texas te halen. Hier werd de alom geprezen debuut LP ‘The Paladins’ opgenomen en geproduceerd.

Wat deze plaat zo speciaal maakte was de manier waarop het trio een eigen rockabilly sound opbouwde uit een mix van country, vroegere rock & roll, blues, jazz en surf. Op dit kenmerkende, eigen geluid werd voortgeborduurd en inmiddels zijn we acht albums verder. Het zijn echter niet de studiobezoeken, maar de vurige live shows die ervoor gezorgd hebben dat The Paladins vandaag de dag nog rondlopen als band. De rauwe blues en surfklanken uit Gonzalez’s gigantische 1957 Guild, het hoge entertainmentgehalte van de contrabassist, de strakke drums, de mengelmoes van authentieke muziekstijlen.

Met meer dan 200 shows per jaar bracht de band bijna elke dag door on the road. Bijna een miljoen kilometer werd er gereden in hun oude vertrouwde Dodge bus. Tijdens deze tours werd het podium gedeeld met grootheden als Stevie Ray Vaughan, Los Lobos, X, The Blasters en natuurlijk The Fabulous Thunderbirds. Volgens vele pers is de band ongetwijfeld één van de beste live acts die op een podium heeft mogen zweten, de meest krachtige en hardwerkende roots- rocking groep van de natie, ‘the real stuff’. De veteranen hebben al eens eerder de kans gehad de status te bewijzen in de Grote Zaal van VERA, in 1990.

In 2004 leek het erop dat de band er wel klaar mee was, en wilde frontman Gonzalez zich wat meer richten op andere soorten muziek. Samen met Chris Gaffney werd hij onderdeel van de alternatieve country band Hacienda Brothers. Tijdens deze hiatus was het stil rond The Paladins en verschenen alleen enkele live albums en Dvd’s. Uiteindelijk kon het trio de verleiding niet weerstaan en treden ze sinds 2010 sporadisch op in binnen- en buitenland, met hier en daar een tour.

Dat het laatste album alweer uit 2003 dateert, lijkt niemand wat uit te maken. De band voelt zich, net als vroeger, overduidelijk meer thuis op het podium dan in de studio. Vanavond is het trio met de jarenlange ervaring in volle glorie te aanschouwen.

- Merijn