Pavement-voorman Stephen Malkmus zong ooit: 'a special new band', om een bandje te duiden. Een titel die perfect slaat op Parquet Courts, de indieband van 2013. Toegegeven, hun LP 'Light Up Gold' is van de laatste dagen van 2012 (op Dull Tools), maar de re-release die voor de internationale doorbraak zorgde, verscheen in 2013 (op What's Your Rupture?). Uiteraard waren de extra trappen in de raket de verbluffende optredens op SxSW (2013). Daarna stak het viertal uit Brooklyn de oceaan over en speelde Europa plat, waaronder Metropolis en VERA. Beide keren waren niet tegenvallend, verre van, en ook na de shows in Nederland bleef de plaat 'Light Up Gold' z'n draaibeurten maken. Sterker nog, 'Light Up Gold' viel net buiten het podium in de (allesbepalende) VERA Poll van 2013.

Dat is overigens niet zo vreemd, want Parquet Courts maakt een uiterst ontspannen mix van het geluid dat zowel kenmerkend is voor Television, als voor Sonic Youth, Pavement en The Fall; wat gerammel, wat garage, wat wave en wat noisepop. En de manier waarop ze het doen is gaaf: op het moment dat je de band compleet in het snotje hebt, gooien ze het over een andere boeg en klinkt het weer zo fris als het maar kan. Ondanks de losse houding, rockt het behoorlijk. Niet onbelangrijk.

En met dat geluid en met hun overtuigende shows, hebben de jongens van Parquet Courts de wind behoorlijk mee. Terecht. Want vanwege de genoemde resultaten uit het verleden, werd er door de (internationale) liefhebbers en kenners rijkhalzend naar hun plaat ´Sunbathing Animal´ uitgekeken. Want die EP 'Tally All the Things That You Broke' en die Rekkert Store Day-single, oftewel de opwarmer voor de plaat en tevens de titelsong van die plaat, waren niet genoeg om de recensenten rustig te houden. En zoals dat gaat bij een band als deze, wordt er gepraat, gediscussieerd en gespeculeerd: gaan ze op de nieuwe plaat het kunstje herhalen en verdwijnen ze naar de tweede rang of praten we over een toffe band?  

Vooralsnog slaat de meter inderdaad uit naar 'a special new band', want naast de stijlen die we van ze kennen, hebben ze in de vele maanden die ze toerden naar The Stones, The Velvet Underground en vooral veel ouderwetse, maar steeds hipper wordende Southern Rock geluisterd. 'Sunbathing Animal' is rijk en spannend gevuld met zowel uitgesponnen- als klip en klare rock. Zonder dat ze zich te makkelijk laten grijpen door de hokjesgeest. Het maakt de nieuwe LP boeiend en vooral de concerten iets om naar uit te kijken. En zoals je weet komen toffe bands altijd terug naar VERA, dus zo ook Parquet Courts. Zodat ook jij, zonder al te veel gereis, vooraan kunt staan bij deze klasse formatie. Doe dat vooral.

- Niek

Last-minute support is het Nederlandse antwoord op Arctic Monkeys. Het Eindhovense Lookapony combineert dansbare indie garage rock met echte rock'n'roll.