Als je een vrolijk en dansend je zaterdagavond in wil gaan, kun je vanavond maar beter wachten tot de swingavond begint voordat je naar Vera gaat. Al is het ook de moeite waard om je plannen aan te passen. Eerst is de zaal namelijk voor Mike Hadreas, alias Perfume Genius en die verdient een rustig luisterpubliek voor zijn bloedmooie en kwetsbare liedjes.

Die liedjes gaan over zware onderwerpen als misbruik, zelfhaat en verslavingen. De mooie, breekbare ballades blijken een verpakking te zijn van teksten die onder andere de zelfmoordbrief van een jonge homo (drie keer raden wie) en een bijna-doodervaring na een overdosis drugs behandelen. Maar ondanks al die ellende klinkt Hadreas nooit echt pathetisch en zijn liedjes zijn absoluut geen smartlappen. Wel kinken ze ontroerend liefdevol, hoopvol en oprecht. En indrukwekkend mooi.

Hadreas komt uit Seattle en is geen doorsnee bebaarde singersongwriter, met zijn wat androgyne verschijning roept hij eerder associaties op met een onopgesmukte versie van Anthony Hegarty en zijn liedjes zijn klein als die van Elliott Smith. Twee jaar geleden kwam hij als Perfume Genius met ‘Learning,’ een album vol prachtige pianoliedjes. Met enkel zijn stem, minimalistisch gebruik van zijn piano en zeer openhartige teksten wist hij daarmee vele luisteraars diep te raken. Op zijn tweede album, ‘Put Your Back N 2 It,’ experimenteert Hadreas met iets meer instrumenten, hier en daar hoor je een gitaar of wat drums. De muziek wordt er wat gelaagder en genuanceerder door maar de sfeer van de nummers is niet veranderd. Tot echte uitbarstingen komt het nog steeds eigenlijk niet.

Perfume Genius mag dan zelf al een moeilijk leven achter de rug hebben, met zijn manier van uiten maakt hij onze wereld een stukje mooier. En daar wordt zijn eigen wereld ongetwijfeld ook mooier van. Ja, het belooft een heerlijke zaterdagavond te worden in Vera: de avond wordt geopend door Indians uit Denemarken, laat je vervolgens ontroeren door Perfume Genius, daarna lekker garagerocken bij de bands in de kelderbar en aansluitend alsnog dansen op de plaatjes van de swing-DJ!

- Marinke