Je hebt van die bands die jarenlang gestaag een fanbasis opbouwen en dan plotseling, als vanuit het niets, volop in de belangstelling staan. The Pineapple Thief lijkt ook zo’n band. Eind oktober 2009 maakte ik voor het eerst kennis met ze, toen ze in het Zwolse Hedon in het voorprogramma van Riverside stonden. Ik was onder de indruk van hun show en heb na afloop uitgebreid met frontman Bruce Soord staan praten. Zo’n man die er ook echt de tijd voor neemt. Bevlogen muzikant die al tien jaar met zijn band bezig was. Aanvankelijk niet live wilde spelen, maar dat op verzoek van fans toch is gaan doen. Mooi verhaal. Ik heb een stapeltje cd’s van hem gekocht en afscheid genomen in de verwachting dat ik hem rap nog een keer zou zien met band. Maar ze kwamen niet meer in de buurt. En nu staan ze na bijna 3,5 jaar plots geprogrammeerd in Vera. Hoe gaaf!

Stiekem had ik toch verwacht dat ze na de release van het voortreffelijke Someone Here Is Missing in 2010 al beter opgepikt zouden worden. De plaat kreeg uitstekende kritieken, maar toch bleef het relatief stil op het tourvlak. Met opvolger All The Wars uit 2012 heeft The Pineapple Thief echter wel ineens het succes dat ik ze al die jaren al gunde. Aanzienlijk minder proggy dan zijn voorgangers, en meer georiënteerd op de catchy (zij het sombere) rock. Voor de liefhebbers juist een stap terug dus, maar voor het grote publiek blijkbaar eindelijk de reden om de band te omarmen. En het moet gezegd – op zichzelf is het een erg sterk album. Mooi geproduceerd, met een rijk geluid. Ook wel geholpen door een strijkorkest van 22 man, maar soit.

 Uiteraard zal het materiaal van de nieuwe plaat stevig aan bod komen, maar ongetwijfeld ook een zorgvuldige selectie van het oudere materiaal. Waarin de persoonlijke voorkeuren van Soord nog duidelijker naar voren komen. Met name de jaren ’70 prog van acts als Pink Floyd, Alan Parsons Project en Camel. Maar ook recentere invloeden als Porcupine Tree en Anathema (niet geheel ontoevallig labelmaatjes op Kscope). Is dat je ding, kom dan absoluut naar The Pineapple Thief. In mijn ogen een van de beste neo-prog acts van de laatste jaren. En de band is hard op weg om een flinke bult nieuwe zieltjes te winnen. De titel van de korte Europese tournee is niet voor niets ‘Build a World Tour’. De mannen hebben er zin in! Laat je vanavond overtuigen in Vera. Ik garandeer je dat je er geen spijt van zult krijgen!

 Weedebee