Een vol programma retro-garagerock&roll op de planken vanavond! Retro? Maar garagerock is toch hartstikke hip? Dat is zeker zo, maar het is inmiddels alweer de zoveelste revival dat ik de tel een beetje kwijt ben. Ook in Nederland steekt de nederbiet de laatste tijd weer mooi de kop op. Heel veel originaliteiten kun je er niet meer aan toevoegen, maar wat zou het? Als het maar ROCKT, als het maar SWINGT en als het maar RAMMELT!

De jaren ’60 worden vanavond weer ouderwets in het zonnetje gezet. De tijden van The Sonics, The Kinks, The Remains, Otis Redding en The Trashmen. Sowieso zien de optredende bands er vandaag uit alsof ze zo uit de 60’s zijn weggelopen. En zo klinken ze ook. Opener Southend Psychos, uit Meppel, bedient zich van garagerock/beat, die een bepaalde verveeldheid uitstraalt zoals de eerste grungebands dat ook hadden rond 1990. Lekker gruizig, soms opgefokter, wat dreinerig, het lijkt soms wel op ouwe Nirvana-demo’s die de platen nooit haalden.

Bekender in VERA zijn de sympathieke Groningers van The Krontjong Devils natuurlijk. Al talloze malen deden deze veteranen onze club aan. Hun soulvolle 60’s surfrock is dansbaar genoeg voor een tof concert. Het orgeltje helpt hier zeker bij, net als de strakke en swingende riffs, die schatplichtig zijn aan pioniers als Dick Dale. Al sinds de 90’s vrolijken zij Groningen en verre omstreken op met hun energieke shows en een lading platen. Dat ze daarnaast goed op de hoogte blijven van de nieuwste lichting bands, lieten ze zien op Winterwelvaart, waar ondergetekende wat plaatjes om hun show heen draaide: ze konden de ‘Best of 2013 R&R’ prima waarderen.

‘Hoofdact’ De Keefmen uit Klazienaveen mag je eigenlijk ook al wel kennen. Vorig jaar stonden ze nog hier als support van Mikal Cronin en de Kelderbar werd daarvoor al op z’n kop gezet. De debuutplaat ‘Mirror Of Time’ stamt alweer uit 2010, maar dit is de avond waarop de opvolger het licht gaat zien: ‘Reflection Of Mind’, uit op Dirty Water Records. Van de vorige plaat vond ik ‘I Need Help!’ (met clip op een hunebed!) een geweldige single, die deed denken aan niemand minder dan The Hives. Rauw gezongen en gespeeld, maar melodieus en swingend genoeg om iedereen te bekoren. Ik ben zeer benieuwd naar de nieuwe nummers. Ze toerden al door gans West-Europa en brachten overal hun korte, wilde shows barstensvol energie en spelplezier. Kom langs om dit nooit uitstervende genre in een strak Nederlands jasje te aanschouwen. Daarna afswingen met DJ’s Paloma & Jasper. Dit is retro zoals retro ooit bedoeld was!

 T-Ice