Polltoppers in da club! Dik een jaar na de releaseparty van hun debuutschijf in VERA, komen de garagerockers van Traumahelikopter opnieuw een plaat dopen op hun favoriete podium. ‘I Don’t Understand Them At All’ gaat die heten, en de vooraankondigingen liegen er niet om. Er wordt gesproken van “ijzersterke melodieën” en “vakkundig geschreven liedjes”, waarin “niet te veel van de essentie van rock&roll wordt afgeweken”. Klinkt vertrouwd! ’Last Night I Dreamed I Killed Myself’ moet de nieuwe meezinger worden, na neo-klassieker ‘Kids’ van de vorige plaat. Online is de eerste single ‘Alone’ al te beluisteren, die aan alle bovenstaande observaties voldoet.

Traumahelikopter is, voor wie het abusievelijk gemist heeft, dé Nederlandse band van 2013. Hun releaseparty eindigde netjes op de 21e plek in de Vera Poll, maar de plaat zelf werd liefst 5e; ze werden 7e bij Beste Band Algemeen; 1e bij Beste Band NL; 1e bij Beste Band Grunnen; en 1e bij Beste Concert Elders (Noorderslag/ITGWO). Petje af!  Overal waar ze speelden, gingen ze furieus tekeer en speelden de zaal schijnbaar moeiteloos plat. De trots van Groningen Noord stond eerder al in VERA met gelijkgestemde bands als Ty Segall en Jacuzzi Boys, maar vanavond mogen ze helemaal zelf hun eigen Pollrecord in de Grote Zaal (9e in 2011) gaan aanvallen. Dat moet lukken!

De andere Polltopper is Afterpartees uit Horst, Limburg. Afgelopen jaar Downstage-koningen met een 1e plaats, en 2e bij Beste Band NL achter Traumahelikopter dus. Ik heb het gepresteerd om ze liefst vier (!) keer nipt te missen of alleen het laatste nummer te zien (Downstage, Noorderzon Zomercafé, Le Guess Who? en de laatste Eurosonic) dus vanavond moet het dan gaan gebeuren. Ik zag nog wel dat ze helemaal de pan uit swingen, opzwepende rock&roll spelen, met standaard een springende menigte tot gevolg. Hun dikke hit heet ‘First/Last’ en was één van de beste songs van 2013. Afterpartees heeft dus een korte set: kom op tijd!

Vrijdagavond; twee van ’s lands beste livebands op de planken; het Frantic Friday DJ Team draait de afterparty; VERA’s leukste kassadame is jarig; het bier staat koud; garagerock leeft; oftewel: ik zie je daar!

 T-Ice