Van de nieuwe A Place To Bury Strangers 'Strange Moon' word ik wel vrolijk. Ondanks de grote noise sound gaat het hier om een aantal covers van Dead Moon. Dead Moon, het trio uit Portland Oregon, dat altijd een hechte band heeft gehad met Vera en haar medewerkers. Ik ben zelfs ooit eens op de slaapkamer geweest waar deze band haar gruizige mono-opnames maakte. En nu brengt APTBS, mijn favoriete band van dit moment, een plaat uit met covers van mijn oude vrienden.

De compacte DM mono-sound gaat uiteraard volledig door de mangel van de gitaareffecten die APTBS gitarist/zanger Oliver Ackermann zelf bouwt in zijn bedrijfje Death By Audio (tevens opnamestudio en concertclub). Ik wordt hier eigenlijk wel heel erg vrolijk van. Qua sound kan het letterlijk hemelsbreed niet meer verschillen, maar toch klopt het allemaal. Geen kleine intieme, rauwe slaapkamersound en hectische vocalen, maar de typische volgevulde APTBS gitaarmuren, die met een lading speciale ruimtelijke effecten alle kanten opvliegen en feedbacken, maar toch melodieus blijven. Onderwijl sneeuwen de onderkoelde vocalen van Ackermann er bedriegelijk berustend onderdoor. Een totaal andere benadering, hetzelfde underground gevoel.

APTBS is in 2002 al opgericht in Brooklyn, NY, maar het duurt na een aantal EP's tot 2007 voordat de eerste gelijknamige plaat van het trio uit komt. Daarna worden we getrakteerd op de hitplaat 'Exploding Head' (2009), de explosieve EP 'Onwards To The Wall' (2012), het iets meer gevariëerde 'Worship' (2012) en nu dus 'Strange Moon', terwijl er onlangs aan een nieuwe plaat is gewerkt in Noorwegen. APTBS is sterk beïnvloed door jaren '80 en '90 noisy gitaarbands als The Jesus And Mary Chain en My Bloody Valentine, maar tegelijk hoor je in het geluid melodieën à la jaren 80 doomwave bands als Joy Divison en Sisters Of Mercy terug. Ondanks de oude invloeden klinkt APTBS totaal eigentijds, dankzij de eigen produktie en met behulp van de zelfgebouwde effectpedalen, waardoor je helemaal overspoeld wordt door een tsunami aan gierende gitaareffecten. Voor de derde keer op ons eigen underground podium, de koelste underground band van dit moment.

Dikkie

In het voorprogramma van ‘A Place To Bury Strangers’ staat de band ‘Man Without Country’. Een duo uit Zuid-Wales met atmosferische sounds en kalmerende en soms duistere teksten. Met glaciale gitaarriffs en spooky synths, zijn ze een perfect inleiding van de avond.