Ken je dat verhaal over dat kikkertje? Dat als je zo'n diertje -hypotetisch uiteraard, we zijn grote dierenvrienden- in het kokend water gooit, hij er uiteraard direct weer uitspringt. Maar als je met koud water begint en het langzaam naar het kookpunt brengt, dan zal het diertje blijven zitten en te pletter koken. Ik moest er de laatste keer dat A Place to Bury Strangers bij ons de club stond een aantal maal aan denken.

Je doet namelijk braaf je oordoppen in, omdat je weet dat de New Yorkers gigantische takkeherrie kunnen maken. De lagen feedback die de band op je afvuurt staan zo ongeveer garant voor piepende oortjes. Dus ik deed braaf die oordoppen en vond dat het allemaal wel meeviel met dat lawaai. Sterker, ik voelde me zo veilig dat ik besloot ze uit te doen en ik vermaakte me prima. De band speelde een uurtje lawaaipop; veel eighties-invloeden, maar dan wel met gitaren die klinken als opstijgende straaljagers. De geluidsniveau's waren, aan het begin van het optreden, niet zo overweldigend. Maar dat hoort dus bij de show, net als de wolken rook en stroboscopen. Want bij elk nieuw liedje ging het geluid weer een klein tikje harder en aan het einde van het concert vond Oliver Ackermann het een leuk plan om zijn gitaar een minuut of wat te laten rondzingen, op een inmiddels ondraaglijk geluidsniveau. Je zult het verhaal over het kikkertje inmiddels begrijpen.

Dat de band iets meer kan dan louter herrie produceren mag ook gezegd worden. Naast gitarist en zanger is Oliver Ackermann ook een bijzonder handig mannetje, die voor de halve popwereld effectpedalen maakt. Daarmee bouwt hij zijn liedjes nu al drie albums uit tot beurtelings naar psychdelica en dan weer naar shoegaze neigende gitaarpop. Op 'Worship', het laatste album dat inmiddels al weer bijna drie jaar oud is, deed de band het net ietsje rustiger aan. De liedjes kregen iets meer ruimte om te ademen en je kon zowaar verstaan waar over werd gezongen. Het nieuwe album heet Transfixiation en op de vooruitgeschoven single 'Straight' razen de gitaren als vanouds. Het belooft veel goeds, net als dit concert.

Eerst even wat rust pakken is er niet bij deze avond, alhoewel de melodieus dissonante post-hardcore space-noise van WOLVON wel enkele spaarzame rustpunten kent. Ook Wolvon staat bekend om haar stuiterende optredens vol hectisch breakende ritmes, waarbij een multidimensionale gitaarmuur wordt uitgestort over het publiek. Een welhaast episch geluid, waarin stiekem dromerige popliedjes zijn verborgen. Maar ja, om te dromen moet je eerst in slaap vallen en probeer dat maar eens bij zoveel lawaai en energie vanaf het podium.

Wolvon heeft ondertussen zowat alle landelijke podia en menig festival verplettert en zelfs tot in Belgrado heeft de grond geschud onder de klanken van dit symphatieke bebaarde trio, dat tevens zelf concerten organiseert onder de vlag Lepel Concerts. Luister naar de langspeler 'Folds' (2013) en de EP 'Bother'(2014) of nog beter: onderga dit fenomeen live.


Incoming message: A Place To Bury Drummers

This will be Bram's last show with WOLVON. He has chosen to pursue new and different goals from a new and different hometown. We'll have to miss his on-stage energy, drum-smiles&fills, vocals and presence. Luckily we part in friendship and will probably see and annoy each other on different places and stages. We've played in our current line-up since the beginning of WOLVON and it is not easy replacing Bram. But, WOLVON continues. As always. More soon.

Meanwhile, come wave goodbye to Bram!

- WOLVON


Maar voordat het allemaal zover is staat SpoOken als eerste op het podium. Alles bij elkaar opgeteld zijn de bandleden van de Groningse doom metal band al in meer dan veertig acts actief geweest. Ervaring hebben ze dus en ook qua sound weet de band af en toe een andere richting op te gaan dan je van tevoren zou verwachten. Zo gek is dat ook niet als je nagaat dat sommige idee├źn als meer dan vijftien jaren in de hoofden van de bandleden spoken. Een niet te missen kans dus om deze rockers een keer live mee te maken.

- Bart

Speelschema:
21:00: SpoOken
21:45: WOLVON
22:30: APTBS