Het is weer tijd voor Popronde Groningen! Het jaarlijks terugkerende reizende festival is inmiddels al voor veel mensen een begrip geworden. Het ontstond in 1994 als lokaal festival in Nijmegen en werd in het leven geroepen vanuit de behoefte aan meer speelplekken voor beginnende bands. Inmiddels is het uitgegroeid tot reizend festival dat maar liefst 31 steden aandoet, met circa 25 bands per avond.

Laagdrempelige locaties, gratis toegang en een veelzijdige programmering vormen het concept van de Popronde. Dat daarmee inderdaad veel publiek voor beginnende bands gecreëerd wordt is in Groningen inmiddels duidelijk: elk jaar weer loopt de binnenstad eens in oktober over van de mensen die boekjes met het zo herkenbare logo van de Popronde voor hun neus houden. En uiteraard leiden die boekjes je ook dit jaar weer naar (onder andere) Vera!

In de kelderbar speelt vanavond singer-songwriter Bardt van der Dennen a.k.a. Birdt. Die kan rekenen op een warm welkom terug: tijdens de vorige winter was hij samen met zijn band ook al in Groningen, toen trad hij op tijdens het WinterWelVaart festival en speelde diezelfde avond nog downstage in Vera. Ik vond zijn kleine, melancholische en soms zeer verstilde folkliedjes zo mooi dat ik de plaat heb gekocht, die draait hier nog regelmatig rondjes. Betoverend!

Ook in de Grote Zaal staan oude bekenden. Nouveau Vélo hoef ik als het goed is nu echt niet meer te introduceren: ze gaven een van de beste optredens die we ooit bij Lepel Concerts gehad hebben, speelden een paar maanden later de kelderbar plat en deze zomer waren ze te zien in de Vera/Lepel/Owsum container op Noorderzon. Ze klinken soms rammelend en gruizig, dan weer lief en dromerig. Heerlijke lo-fi liedjes met onweerstaanbare melodiëen die je nog dagenlang loopt te fluiten.

En dan hebben we nog Richie Dagger, bestaande uit (ex)leden van Hooghwater, The Reactionaries en Restless Youth. Hun naam is ontleend aan het nummer “Richie Dagger’s Crime” van The Germs. Naast lekker punkgerammel vermengd met een dosis 60’s psychedelica vind je op hun Bandcamp-pagina dan ook de tekst “We are Richie Dagger, we can stomp and swagger, we can take on all your heroes!” Dat gaat ongetwijfeld een mooie show worden.

Drie toffe bands dus, en nog veel meer in de rest van de stad. Allemaal gratis toegankelijk, en dat in tijden van crisis en culturele kaalslag. Leve de Popronde!

- Marinke