In metal en hardrock bestaat er zoiets als een gouden of  “Golden” arm. Dimebag had hem, Max Cavalera heeft ‘em, James Hetfield heeft er twee, George Michael heeft er één (al gebruikt die hem voor andere dingen) maar simpel gezegd: met een Golden Arm in de band maakt het helemaal niks uit welke halvegare(n) je verder in de band hebt – Je band staat als een huis.

Tommy Victor heeft misschien wel de strakste rechterarm van alle gitaarmakkers in het hardrock en metalcircuit. Als er een Golden Arm-club was dan was hij de onbetwiste oprichter, leider en toelatingscommissie. Als vaste rechterarm met chirurgische precisie bij Ministry of meer bluesy riffs bij Danzig: Tommy is de go-to-guy als je een job hebt die vraagt om de zorg, liefde, aandacht en “tough love” van een Golden Arm.

Dit is de third coming van de sympatieke Newyorker en de zesde keer in Vera als ik me niet vergis. 1989 voor het eerst, vervolgens in 91 en 92, heropgericht in 2002, terug in 2003 en dan nu op comeback 2012. Elke keer hoog in de Poll (winst in 2003), verantwoordelijk voor Peter’s roepnaam en één van de beste VERA-anekdote’s. Tommy Victor is een levende legende, maar rust niet op zn lauweren – integendeel! Wat ik tot dusver heb gehoord van nieuwe plaat ”Carved in Stone” is op alle fronten vooral meer dan het oude werk: Harder, sneller, zwaarder, agressiever – maar niet op die doodvermoeiende Minstry-manier, eerder trashmetal, maar ook meer hardcore invloeden en niet te vergeten: de trademark Prong-groove.

Die Prong-groove hoor je in driekwart van de hedendaagse Amerikaanse metal. Pantera, Sepultura en Prong , de schwung in metal is begin jaren negentig uitgevonden en dat was door deze jongens. Zelf erg beinvloed door Bad Brains en Killing Joke, maar met veel meer trash en hardcore in het bloed en al gauw op een volstrekt eigen pad. De nieuwe plaat gaat meer terug naar die roots maar staat qua productie en songwriting met beide benen stevig in het heden.

Vorige keer met Madonna-gitarist Monte Pittman, maar die heeft Prong moeten verlaten (met Madonna’s Hard Candy tour en bij Adam Lambert in de band, tja druk natuurlijk). Tommy wordt nu versterkt door Tony Campos (Ministry, Static X, Soulfly) en Aaron Rossi (Ministry). Dat is inderdaad de ritmesectie van Ministry die daar staat – hoe strak wil je het hebben? Prong heeft live nog nooit teleurgesteld, iedereen die eerder bij de (vaak uitverkochte) shows was zal ongetwijfeld weer van de partij zijn, dus koop je kaartje in de voorverkoop!

Hans.