Een artikel voor een concert dat waarschijnlijk toch wel gaat uitverkopen, moet gezien worden als een eerbetoon. Als je tot één van de huisfavorieten wordt gerekend, is een eerbetoon niet meer dan logisch. In het geval van Prong geldt zelfs dat we het over een programmeursfavoriet hebben: Peter Weening liep jarenlang met een steeds fletser Prong-petje door de club en ontleende zijn pseudoniem PePr (Peter/petje Prong) daaraan. Benieuwd of hij hem deze avond weer op zet.

Prong is -net als Helmet- over de jaren heen bijna een cultband geworden. Allebei tourden met de allergrootsten en hadden beide ook nog groter kunnen worden, maar het lot besliste anders. Mede daardoor hebben ze in de underground altijd een trouwe vaste fanschare weten te behouden. Zeker in VERA. Als ik de tel niet kwijt ben, komt Prong al voor de achtste keer langs. Hun show van 2003 werd in de VERA Poll het hoogst gewaardeerd: de naam Prong prijkt sindsdien aan de Wall of Fame in onze Grote Zaal.

De enige die dit allemaal zelf heeft meegemaakt is bandbrein, zanger, gitarist, componist en fulltime metal-icoon Tommy Victor. Hij was het die in de jaren ’80 als geluidsman in het New Yorkse CBGB’s met portier Mike Kirkland en ex-Swans drummer Ted Parsons een band begon, die eerst nog hardcore punk en thrash metal maakte, maar in de jaren ’90 steeds meer de kant van industrial en groove metal opschoof. We hebben het over de dagen waarin bands als Machine Head, Pantera, Sepultura, Helmet, Biohazard, Life Of Agony, Fear Factory, Nine Inch Nails en Ministry zich gingen toeleggen op lomp groovende stuitermetal met een industriële tik, al dan niet aangelengd met computer- en andere elektronica-effecten. Prong tourde in die tijd met al die bands de globe over.

Mooie tijd was dat. MTV deed haar naam nog eer aan en speelde tijdens ‘Headbangers Ball’ de clip van Prongs ‘Broken Peace’; Sepultura’s ‘Chaos A.D’ stond 33 weken in de Nederlandse albumcharts; en in 1995 zorgden 200.000 metalheads op Dynamo Open Air voor het grootste metalfeest ooit, met veel van bovengenoemde bands op het immense podium (waar ik als tiener nog backstage belandde via Omroep Assen, toen kon dat gewoon nog haha). Prong is één van de grondleggers van deze metal-eruptie en hun invloed kan niet onderschat worden.

Nou zijn metalfans de meest trouwe muziekliefhebbers op aarde, dus wordt het weer volle bak vanavond. We zullen veel oud werk uit hun rijke discografie te horen krijgen, van ‘Prove You Wrong’, ‘Cleansing’ en ‘Rude Awakening’ uit die fijne 90’s tot nieuwer werk van hun laatste ‘Zero Days’ of wellicht al iets van de nieuwste plaat die komend jaar uitkomt. En vooraf een set snoeiharde thrash/death metal van het Duitse Dew-Scented, die je niet mag missen, want het betreft hun afscheidstournee.

Een prima band om de nekspieren alvast op te warmen, want daarna… SNAP YOUR FINGERS, SNAP YOUR NECK!

T-Ice