Dat Brutus inmiddels geen onbekenden meer zijn en zich aardig aan het manifesteren zijn in het muziekwereldje moge duidelijk zijn.

De Belgische band onderstreepte dat nog eens doordat zangeres/drumster Stefanie Mannaerts bij de laatste editie van de Music Industry Awards (MIA’s) door het publiek werd verkozen als beste muzikant.

En daarbij was de jury ook zeer te spreken over het laatste album ‘Unison Life’. Een album dat elementen van post-hardcore combineert met vleugjes metal, math-rock en punk. Zo steengoed dat het eigenlijk al lang duidelijk was dat Mannaerts er met de prijs vandoor zou gaan.

En dat hoor je als band toch graag lijkt me. Nou is dit album ook wel een enorme brok energie en power die ook af en toe niet schuwt om wat gas terug te nemen, waar de zangeres zich meer van haar rustige en fragiele kant laat zien. Waar een lekker upbeat poppy nummer voorbij komt om kort daarna bijna maniakaal de drums weer in flarden te hakken, ondersteunt door een pompende bas en gierende gitaar.

Kortom, de band laat zich niet geheel in een hokje drukken (“genre-jumping” vond ik ook wel een mooie term)  en weet zich daarbij live zo te onderscheiden dat ze graag geziene gasten zijn op menig festival en daar meer dan overtuigen.

Brutus wordt gevormd in 2014 en leerden elkaar kennen doordat ze samenspeelden in andere bandjes oa.   Refused Party Program, een Hardcore hommage aan de band Refused, waar je ook zeker wel invloeden van terug hoort in hun eigen sound. De sound slaat aan en de band wordt gevraagd voor de grotere festivals in eigen land waaronder Dour en Pukkelpop.

Hun debuutalbum ‘Burst’ verschijnt in 2017, ook via het Sargent House label uit Los Angeles, waaronder Chelsea Wolfe, Russian Circles, Lingua Ignota, David Eugene Edwards (om maar es wat namen te noemen) ook vallen.

Unison Life is hun derde studioalbum die tot stand is gekomen met de nodige emoties vs soulsearching. De recensies liegen er niet om; krachtig, rauw, eerlijk en een combinatie van gemoedstoestanden die het album puur maakt en met een intensiteit die geen weerga niet kent.

En dan is er ook nog een tweede band. Wederom uit België, de band PSYCHONAUT die met hun psychedelische post metal klanken je wel even weer bij de les houden en ik je zeer kan adviseren om op tijd te komen.

Heb ze zelf mogen aanschouwen op het Soulcrusher festival en de laatste keer bij Into The void in Eindhoven en ja het collectief weet live zeker te overtuigen met hun zware logge en heerlijke psychedelische sound.

Volgens eigen zeggen is de band sterk beïnvloed door jaren 70 bands als Led Zeppelin en Pink Floyd, maar ook zeer geïnspireerd door hedendaagse acts als Tool en Amenra en die mening laat ik even bij jullie, want de band heeft inmiddels 2 albums uitgebracht (waarbij je dit kunt verifiëren) bij het Duitse Pelagis Records waarvan hun album ‘Unfold The God Man’ een re-release is (in 2018 eigen beheer uitgebracht).

Hun laatste wapenfeit ‘Violate Consensus Reality’ is een stap voorwaarts waarin hun brute compromisloze sound nog meer en mooier vermengd wordt met hun psychedelische inborst wat betreft hun vorige album.

Mijn advies; Check beide albums en dan hup naar Vera om deze opener te aanschouwen en te genieten want een fijn avondje gaat het zeker worden met deze 2 bands.

Case